Jellingstenene bliver beskyttet af glasmontre

Hverken gerningsmand eller motiv er fundet til weekendens hærværk mod et af Danmarks mest kendte monumenter. Men en glasmontre er på vej til de to Jellingstene

Hærværket i Jelling gik ud over både den store Jellingsten, den kasse, der i forvejen beskytter den lille Jellingsten og døren ind til Jelling Kirke. Den store sten er nu (billedet th.) pakket ind i beskyttende presenning, og Kulturarvsstyrelsen har taget kontakt til internationale eksperter.
Hærværket i Jelling gik ud over både den store Jellingsten, den kasse, der i forvejen beskytter den lille Jellingsten og døren ind til Jelling Kirke. Den store sten er nu (billedet th.) pakket ind i beskyttende presenning, og Kulturarvsstyrelsen har taget kontakt til internationale eksperter. Foto: Benny F. NielsenVAFPolfoto og Nils Rosenvold.

Det er slet ikke sikkert, at den eller de personer, der har sprayet ordet "Gelwane" på den store Jellingsten, er klar over, at det er et nationalt monument, de har hærget. Det er i hvert en foreløbig teori hos Sydøstjyllands politi. For de ubehjælpsomme bogstaver er afsat flere steder i byen. Man er med andre ord tilsyneladende ikke gået målrettet efter Danmarks oldtidsminde nummer et.

Men uanset motivet er weekendens graffiti blevet modtaget med stor alvor hos alle lige fra Kulturarvsstyrelsen og Nationalmuseet til menighedsrådet og almindelige borgere. Formand for menighedsrådet Gunni Højvang græd, da han så stenen:

"Jeg blev meget, meget ked af det. Jeg synes, det er helt urimeligt. Og så blev jeg gal oveni. Det er så uanstændigt," siger han.

Fra alle dele af landet er mails strømmet ind til menighedsrådsformanden med reaktioner.

"Man kan mærke, at det har rørt ved noget. Et er at male på en mur, men det her er at gå over stregen," siger han.

Stenen har formodentlig ikke lidt ubodelig skade. Men at rense den kan være kompliceret, fordi den i forvejen er sårbar, og Kulturarvsstyrelsen tager i dag kontakt til internationale eksperter i både Frankrig, Italien og Sverige. Jelling-stenene er på Unesco's verdensarvsliste sammen med blandt andre pyramiderne i Egypten og Stonehenge i England.

"Vi er i det fineste selskab. Verdensarvslisten er Unesco's allermest prestigefulde konvention. Den tæller kulturelle monumenter og natursteder, som er så enestående og har så universel betydning, at den stat, de ligger i, forpligter sig til at passe på dem. Men vi kan jo ikke dække alle landets monumenter til. Så vi bliver nødt til at opfordre til, at man er behandler de her ting med respekt og omsorg. Og vi ser på den her sag med stor alvor," siger Anne Mette Rahbæk, chef i Kulturarvsstyrelsen, som også kommer med følgende opfodring:

"Hvis dem, der har gjort det, kan lægge spraydåserne et sted, hvor de kan blive fundet, så vi kender den præcise maling, vil det være til stor hjælp for konservatorerne."

For nogle år siden blev et rækværk sat op ved stenene for at forhindre folk i at kravle på den. Men ifølge menighedsrådsformanden har stenen ikke har været udsat for hærværk i nyere tid. Han fortæller dog, at en seminarie-elev i byen for godt 80 år siden i ungdommeligt vovemod hakkede sine initialer i stenen. Historien melder dog intet om, hvorvidt han blev straffet for gerningen.

Kulturarvsstyrelsen har gennem flere år arbejdet på et projekt, der skal bevare stenene, som er blevet tiltagende porøse på grund af vind, vejr og forurening. Der er blevet lavet omfattende analyser forud for arbejdet, og sidste år udpegede man vinderen af en arkitektkonkurrence på projektet. Når frosten er af jorden, skal arkæologerne i gang, og en glasmontre med klimastimulering forventes at stå klar til oktober.

"Man tænker jo, det kunne have være skønt, hvis det arbejde allerede havde været færdigt, men det var jo ikke til at forudse," siger Gunni Højvang.

vaaben@k.dk

Foto: .