Jøder blev svigtet under terrorangreb

Der gik for lang tid fra skyderiet ved Krudttønden, til politiet satte vagter ved synagogen i København, da Omar El-Hussein skød og dræbte flere mennesker i februar, erkender Justitsministeriet i en rapport om terrorangrebet

Justitsminister Mette Frederiksen (S) under fremlæggelsen af evalueringsrapporten.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) under fremlæggelsen af evalueringsrapporten. Foto: Søren Bidstrup.

Overordnet klarede dansk politi terrorangrebet i København den 14.-15. februar ”godt og professionelt”, hvor man på et halvt døgn lokaliserede og uskadeliggjorde gerningsmanden, men man skal også lære af angrebet til at blive dygtigere i fremtiden.

Sådan konkluderede justitsminister Mette Frederiksen (S), da den 143 sider lange evalueringsrapport om politiets indsats ved angrebet blev offentliggjort i aftes.

Den forholdsvis positive konklusion overdøves dog af, at chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Pet, Jens Madsen, blot to timer tidligere havde meddelt, at han nu vil træde tilbage, kun halvandet år efter, at han begyndte i jobbet.

Mette Frederiksen ville ikke svare direkte på, om hans opsigelse havde noget at gøre med rapportens kritiske afsnit om Pet's indsats, men pressemødet efterlod alligevel det klare indtryk, at der er en sammenhæng.

Kritikken af efterretningstjenesten handler om, at der gik over tre timer, fra Omar El-Hussein dræbte den 55-årige filmmand Finn Nørgaard og sårede flere betjente ved et debatarrangement i Krudttønden på Østerbro lørdag eftermiddag, før Pet bad Københavns politi om at bevogte Synagogen, hvor der på det tidspunkt var en konfirmation i gang.

Gerningsmanden vendte senere på natten tilbage til synagogen, hvor det lykkedes ham at dræbe en vagtmand, Dan Uzan, og såre to betjente. Mosaisk Trossamfund fremhæver over for TV 2 News, at der trods alt var bevogtning på det tidspunkt, og at det lykkedes at forhindre en endnu større ulykke.

Mette Frederiksen er også utilfreds med, at regeringen først fik at vide af Pet's chef, at bevogtningen af synagogen blev sat i værk straks efter de første skyderier på Østerbro.

”Det billede, der blev bibragt befolkningen og regeringen, var, at der var bevogtning med det samme ved synagogen, og det har vist sig ikke at være rigtigt,” sagde Mette Frederiksen.

”Pet var informeret, at der ville være aktiviteter det pågældende sted. Det er også rigtigt, at der er en opringning fra Mosaisk Troessamfund, som gør opmærksom på, at der er konfirmation. Det er sådan set, fordi Pet ved, at der er en konfirmation, at jeg udtrykker kritik af, at der går så lang tid, før der er bevogtning ved synagogen.”

På spørgsmålet om, hvor vidt der er en sammenhæng mellem kritikken og Pet-chefens afgang, svarede ministeren:

”Som jeg har sagt meget tydeligt, er der kritikpunkter af Pet, og så har jeg ikke mere at tilføje.”

Som konsekvens af den kritiske rapport skal politiet nu i gang med ”10 læringspunkter”, der skal sætte det i stand til at håndtere mulige fremtidige terroraktioner bedre, end det skete i februar.

Der skal blandt andet skaffes bedre udstyr til politiet, og mentalt skal man rustes bedre til at stå over for kriminelle, der ikke lader sig afskrække af bevæbnede politifolk.

Særligt kommer der fokus på ”sårbare og udsatte mål” - en polititeknisk vending for blandt andet Mosaisk Troessamfund, hvis institutioner nu overvåges i døgndrift af politiet. I første omgang er der afsat 20 millioner kroner til det formål, men politiet er allerede tynget af store pukler af overarbejde, og forude venter politiske forhandlinger om et nyt politiforlig.

Politisk blev regeringen straks i går kritiseret. Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, mener, at regeringen har sovet på vagten i forhold til at beskytte de danske jøder.

”Trods flere advarsler og henvendelser fra jøderne i Danmark har man ikke sørget for ordentlig beskyttelse,” siger Peter Skaarup, der vil rejses sagen i et samråd.

Hos politiet selv mener man, at rapporten viser, at opgaven med at bekæmpe terrorangrebet blev løst godt.

”Jeg er godt tilfreds med den samlede indsats, og den viser, at vi har sat organisationen rigtigt op,” siger Rigspolitiets chef, Jens Henrik Højbjerg til Ritzau.