Prøv avisen

Jødisk kritik af avis-kommentar om omskæring

En lederartikel i JydskeVestkysten den 26. oktober, hvori der efterlyses et forbud mod religiøse omskæringer af drengebørn i Danmark, er uanstændig, mener Dan Rosenberg Asmussen, som er formand for Det Jødiske Samfund i Danmark. Foto: Polfoto

Jødisk samfund og religionshistoriker kritiserer en lederartikel i JydskeVestkysten, hvor chefredaktør efterlyser et forbud mod omskæring af drengebørn. Det bunder i en principiel uenighed om individets forhold til religion, siger lektor

”Kynisk lemlæstelse af menneskekroppen med lovens velsignelse.”

Sådan indleder ansvarshavende chefredaktør Peter Orry sin lederartikel i JydskeVestkysten den 26. oktober, hvori han efterlyser et forbud mod religiøse omskæringer af drengebørn i Danmark, også selvom det kan få mange jøder til at forlade landet. Den udmelding er uanstændig, mener Dan Rosenberg Asmussen, som er formand for Det Jødiske Samfund i Danmark.

I en skriftlig kommentar til lederen skrev Dan Rosenberg Asmussen i JydskeVestkysten om holdningen i lederen, at den var ”fordummende og minoritetsfjendsk”. Han undrer sig også over, at drengeomskæringer sidestilles med pigeomskæringer, som er forbudt i Danmark.

”Debatten kommer til at handle om, at jødiske og muslimske forældre er ligeglade med deres børn og insisterer på at mishandle dem. Det er jo dybt sårende. Jeg synes, at lederen på den vis markerede et skred. Derfor skrev jeg et indlæg i et mere klart, direkte og umisforståeligt sprog,” siger Dan Rosenberg Asmussen.

Også religionshistoriker Jens-André Herbener tager afstand fra det synspunkt, der udtrykkes i avisens leder.

”Jeg synes, at det er et problem, når en større dansk avis på lederplads udtrykker en så høj grad af kulde og ligegyldighed, hvis et forbud mod omskæring skulle føre til, at en masse jøder forlader landet. Som medie har man stor magt, og det giver legi- timitet til en holdning, når den udtrykkes på lederpladsen,” siger Jens-André Herbener.

Selv er han imod et forbud, fordi han mener, at det ikke vil virke, men i stedet have en række utilsigtede konsekvenser som ulovlige og farlige omskæringer.

Chefredaktøren på JydskeVestkysten, Peter Orry, er ikke enig i kritikken.

”Jeg anerkender, at det er klar sprogbrug, men det er samtidig udtryk for min holdning i denne sag. Jeg forsøger at være afbalanceret, men der er nok bare en grundlæggende uenighed mellem deres og mit syn på sagen. Jeg synes ikke, at jeg udtrykker en skrap holdning. Jeg anser faktisk mig selv som en frihedsrettigheds-fundamentalist, men her må jeg tage børnenes parti,” siger Peter Orry, som lægger vægt på, at han i sin leder ikke opfordrer jøder til at forlade landet, hvis et forbud mod omskæring skulle blive vedtaget.

Lektor ved institut for tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet Brian Arly Jacobsen har fulgt debatten om religiøs omskæring af drengebørn tæt. Han mener, at debatten dybest set handler om det principielle spørgsmål om, hvad der rangerer højest: Individets ret til selvbestemmelse eller retten til at praktisere religiøsitet.

”Vi har været vant til, at forældre har taget beslutninger om deres børns religiøse tilhørsforhold. Det sker også i folkekirken, når vi lader vores børn døbe. Men i de sidste årtier har der været et stigende opgør med den tanke i takt med individualiseringsprocessen. Da har individets egen holdning fået større vægt. I lyset af det kan omskæring af små drengebørn i højere grad ses som et indgreb i et menneskes liv, måske især fordi det er kropsligt og vedvarende,” siger Brian Arly Jacobsen.