Jødiske forældre frygter for skolebørns sikkerhed

Forældre til børn på den jødiske skole i København appellerer i et brev til statsministeren om en hurtig afklaring på sikkerhedssituationen for deres børn efter terrorhandlingen mod synagogen i Krystalgade

Arkivfoto: Rabbiner Jair Melchior ved Carolineskolen, hvor der var hærværk
Arkivfoto: Rabbiner Jair Melchior ved Carolineskolen, hvor der var hærværk Foto: Leif Tuxen

”Forældrene til de små 200 børn på skolen, i børnehaven og vuggestuen stiller alle samme spørgsmål: Tør vi aflevere vores børn på skolen?”

Sådan lyder det i et fælles brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fra godt 150 forældre til børn på Carolineskolen, den jødiske skole i Købehavn.

Allan Stohn er initiativtager til brevet. Han og de andre forældre til børn på skolen føler sig utrygge efter skudepisoden ved synagogen.

”Realiteterne er gået op for os. Jeg mener ikke, at der er tid til at tænke alt for længe over det her. Der skal en konkret handlingsplan frem nu. Det er vigtigt, og det har vi brug for. Også har vi brug for, at politiet permanent er til stede, når der er børn på skolen, og en generel opgradering af den fysiske sikkerhed på skolen,” siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter likvideringen af Dan Uzan foran synagogen i Krystalgade i København den 15. februar har politiet bevogtet skolen, men om og hvornår denne sikkerhedsforanstaltning hører op, vides ikke.

Det Jødiske Samfund i Danmark har sammen med en række politikere fra Enhedslisten, SF, Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti efterlyst et svar på netop det spørgsmål. Justitsminister Mette Frederiksen (S) har indtil videre været tavs, og ministeriet har henvist til Københavns Politi. Her lyder meldingen, at de i samarbejde med PET vil udarbejde en langsigtet plan for sikkerheden omkring jødiske institutioner. Det kan dog ikke oplyses, hvornår planen vil være færdig.

Netop denne uvished risikerer, ifølge formanden for Det Jødiske Trossamfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen, at smuldre livet for mange jøder. Og netop denne uvished er også årsagen til, at forældrene på Carolineskolen er gået sammen om en skrivelse til statsministeren. Heri lyder det blandt andet:
 
”Da vi mødte på skolen tirsdag den 17. februar – to dage efter terrorangrebet - var der svært bevæbnet politi på begge sider af skolen. Betjentene kommer fra specialenheder, der er uddannet til netop denne type opgave. De er den eneste årsag til, at vi siden angrebet har turde at aflevere vores børn.”

Thomas Nielsen har skrevet under på brevet. Han er far til tre børn på Carolineskolen.

”Der er en bekymring blandt os forældre om, hvad der sker, når det bliver hverdag igen. Der vil ske andre ting, der får vores alles opmærksomhed. Vil det betyde, at vi en dag afleverer vores børn i skole og oplever, at politibeskyttelsen er væk? Vi vil gerne have en forvisning om, at politiet også vil være der, når der sker andre ting i landet, der også kræver opmærksomhed,” siger han.

Forældrene giver i brevet udtryk for, at manglende beskyttelse vil betyde, at de vil føle sig nødtvungne til at tage deres børn ud af skolen, og i weekenden modtog skolen de første udmeldinger fra forældre, som ikke længere ønsker at lade deres børn gå der.

”Vi har behov for regeringens ord på, at politiet ikke forsvinder, når det bliver hverdag igen,” står der i brevet, hvor forældrene også gør opmærksom på at Carolineskolen har eksisteret i 200 år og dermed er en af de ældste jødiske skoler i verden.

”Skolen er grundstenen i vores lille menighed og er med til at fastholde de værdier, der ligger i vores dansk-jødiske identitet og kulturhistorie. Skolen giver børnene en forståelse af, hvad det vil sige at være dansk og jøde på samme tid,” skriver forældrene.

Skoleleder på Carolineskolen Jan Hansen bakker op om initiativet.

”Der er en utryghed blandt forældrene om, at politiet fjerner beskyttelsen. Vi har haft udmeldelser og henvendelser fra forældre, der ikke tør sende deres børn i skole, hvis politiet stopper beskyttelsen. Derfor synes jeg, det er et rigtig fint initiativ. Forrige weekend har gjort, at ingen jødiske institutioner i Danmark kan føle sig sikre på, at de ikke kan blive udsat for det samme. På den måde er jeg bekymret,” siger han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skulle modtage brevet fra forældrene på Carolineskolen i dag. Hun ønskede tirsdag aften ikke at udtale sig om sikkerheden på skolen til Ritzau af respekt for aftenens mindearrangement for den afdøde Dan Uzan.