Prøv avisen

Litterær sværvægter fratræder i generationsskifte

Johannes Riis bliver i huset og fortsætter som forlægger for sin forfatterportefølje hos Gyldendal. Men som litterær direktør er det slut. Foto: Robin Skjoldborg/Ritzau Scanpix

Efter 24 år stopper Johannes Riis som litterær direktør hos Gyldendal som led i et generationsskifte, og forlaget præsenterer i dag en ny organisation. Det er enorme sko, der skal udfyldes, siger iagttagere

Han har siddet på posten som litterær direktør hos Gyldendal siden 1994, men nu er det slut. En af Danmarks litterære sværvægtere, 68-årige Johannes Riis, fratræder stillingen og overlader den til yngre kræfter.

”Alting har sin tid. Det har været mit privilegium at være litterær direktør på Gyldendal i 24 år. Nu sættes der nye mål, og for at nå dem skal der nye og andre kræfter i spil. Jeg ønsker dem alverdens held og lykke og ser frem til at få mere tid til at arbejde med ’mine’ forfattere og deres manuskripter, forhåbentlig til gavn og glæde for både forfatterne, Gyldendal og læserne”, siger Johannes Riis i en pressemeddelelse.

Johannes Riis bliver i huset og fortsætter som forlægger for sin forfatterportefølje hos Gyldendal. Men som litterær direktør er det slut.

Der skal ske et generationsskifte hos Gyldendal, fortæller Morten Hesseldahl, administrerende direktør på forlaget siden maj i år. Han er glad for, at Johannes Riis stadig er til rådighed i den omlægning og nye organisation, som forlaget præsenterer i dag. Det nye hold skal ”imødegå udfordringerne på et bogmarked i hastig forandring”.

”Det er en måde ligesom at forlænge Johannes Riis’ tilstedeværelse og samtidig give plads til, at der kan ske et generationsskifte. Der skal vi prøve at hitte ud af, hvordan Gyldendal skal se ud på den anden side af det,” siger Morten Hesseldahl og uddyber:

”Vi håber, at vi ved at lave et generationsskifte kan sende både de samme signaler, men også andre signaler ud. Det handler om livssituationer, alder og køn, som farver den måde, man oplever verden på. Det, at der kommer et andet temperament til at tage litteraturen ind, vil helt sikkert også give sig udtryk i, hvordan linjen bliver lagt.”

Johannes Riis har i årene hos Gyldendal sat sit præg på samfunds- og kulturdebatten. Det er nogle af de samme egenskaber, en ny litterær direktør skal have, fortæller Morten Hesseldahl, for Gyldendal skal tage opgaven med at tale ind i både den brede og snævre samfundsdebat alvorligt – også i fremtiden.

Han har kun rosende ord til overs for Johannes Riis, som har haft en kæmpe værdi ”som en af dem, der i den grad er i stand til at sætte ord på litteraturens betydning”.

”Han har udfyldt sin rolle som intellektuel og ikke bare været en bogklubmand. Han har brugt litteraturen som anledning til at tale det enkelte menneske og hele Danmark større,” siger Morten Hesseldahl.

Men det er svært at spå om, hvem der i fremtiden skal udføre den opgave, siger Lars Bukdahl, forfatter og litteraturkritiker hos Weekendavisen.

”Det er lige før, man skal producere en helt ny ud fra genetisk materiale med overskæg og det hele. Det er svært at få øje på sådan en skikkelse, der har den der mærkelige, naturlige autoritet og benede pondus som Johannes Riis,” siger Lars Bukdahl og tilføjer om Johannes Riis’ betydning for Gyldendal og hele det litterære miljø i Danmark:

”Man har kunnet mærke en optagethed af litteratur. Litteratur både for sin egen skyld som fremragende skrift, men også som noget, der taler ind i den politiske og enhver anden virkelighed. Der har været en stabilitet i forhold til de to direktører inden ham. Klaus Rifbjerg, der var helt umulig, fordi han ligesom holdt skænderier gående med halvdelen af forfatterne, samtidig med at han skulle udgive dem, og så den unge Christian Bundegaard, der ikke havde nok autoritet,” mener Lars Bukdahl.

Lars Ringhof, tidligere forlægger hos Lindhardt og Ringhof og nu agent hos Copenhagen Literary Agencies og mangeårig ven af Johannes Riis, tilslutter sig rosen.

”Jeg kender Johannes Riis som en fremragende leder, en fremragende forlægger og en ordentlig mand,” siger han.

”Så det er store sko, der skal udfyldes, for han har haft stor indflydelse på, hvad der er udkommet i Danmark i de 24 år, og hvordan forlaget har behandlet sine forfattere. Så skifter verden jo. Men der er ikke nogen, der bare sådan lige kan leve op til det,” siger Lars Ringhof.