Julekalendere tømmes for historie

Nu er det nutidens børn, der er i centrum i julekalenderne. Både i ”Jul på Kronborg”, ”Absalons hemmelighed”, ”Pagten”, ”Ludvig og Julemanden”, ”Den anden verden” (billedet) og en række andre populære tv-kalendere. Foto: Jesper Tøffner/DR Presse

Tidligere julekalendere tog afsæt i bestemte historiske perioder og miljøer, men i stigende grad flettes også nutiden ind. Det svækker en historisk bevidsthed, mener historiker Lars Hovbakke Sørensen

TV-julekalenderen så for første gang dagens lys i Danmark i 1962. I tidens løb har den ændret sig mange gange, både med hensyn til form og indhold. Man har ofte hæftet sig ved overgangen fra dukkekalendere og julekalendere med tegninger til julekalendere med ”rigtige skuespillere” i 1979, da ”Jul i Gammelby” tonede frem på skærmen.

Det mest dramatiske skift med hensyn til kalendernes temaer og indhold skete dog i virkeligheden i 2000 med DR’s julekalender ”Jul på Kronborg”.

Forskellen på DR’s (og TV 2’s) julekalendere før og efter 2000 er markant. I julekalenderne før 2000 var der i de fleste tilfælde to hovedmodeller: Enten var handlingen henlagt til en ældre historisk periode, som for eksempel i ”Jul i Gammelby”, ”Jul på slottet” og ”Hallo, det er jul”, eller også var det nutidige voksne, der var hovedpersonerne, som så eventuelt kunne møde nogle nisser og julemænd, som for eksempel i ”Vinterbyøster”, ”Nissebanden” og ”Nissebanden i Grønland”.

Selv i TV 2’s julekalendere fra 1990’erne, ”Alletiders jul”, ”Alletiders nisse” og så videre, hvor idéen om at rejse tilbage i tiden for første gang blev lanceret som

Prøv en måned for 0 kr.
Alle læsere kan få adgang til alle artikler og avisen i 4 uger uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.