Julen er højsæson for indbrudstyve

Der sker 45 procent flere indbrud i december end i resten af året. Og Danmark er nu det næstmest indbrudsplagede land i Europa

Der sker 45 procent flere indbrud i december end i resten af året. Og Danmark er nu det næstmest indbrudsplagede land i Europa.
Der sker 45 procent flere indbrud i december end i resten af året. Og Danmark er nu det næstmest indbrudsplagede land i Europa. Foto: Torben Klint Denmark.

December er den måned, hvor danskere er mest plaget af indbrud.

Og problemet er tiltagende. Set over de seneste fem år sker der 45 procent flere indbrud i december end i resten af året.

Lone Harlev, projektleder ved Det Kriminalpræventive Råd, forklarer, hvorfor december tiltrækker tyvene:

Det er ferietid, hvor vi tager på julebesøg og ikke er hjemme. Det bliver også tidligere mørkt, hvilket gør det nemmere at gemme sig og sondere terrænet. Og vi har været ude at købe julegaver, som tit ligger lige ved døren de er nemme at stjæle.

LÆS OGSÅ: Forskere: Troen på helvede mindsker kriminalitet

Den seneste tryghedsmåling fra Trygfonden viser, at næsten 25 procent af danskerne frygter indbrud. Frygten synes at være velbegrundet.

Danmark ligger nemlig på en andenplads i Europa, når det gælder indbrud pr. indbygger.

Tidligere undersøgelser har vist, at der bliver begået 46 procent flere indbrud i Danmark nu, end der blev begået, inden Danmark i 2001 gik med i Schengen-samarbejdet, der tillader fri mobilitet mellem Schengen-landenes grænser.

Henrik Fink Christensen, leder af Udlændingeafdelingen i Østjyllands Politi, bekræfter, at indbrudsproblemet ikke er dalende. Tværtimod:

Problemet er vedvarende og stigende. Antallet af udenlandske kriminelle, der bliver udvist, er steget med cirka 40 procent i forhold til forrige år. Problemet bliver kun større.

En del af de mange indbrud er begået af udlændinge. Da der er økonomisk afmatning i Sydeuropa, er det ifølge Henrik Fink Christensen naturligt, at tyvene søger mod de lande, hvor der stadig er værdier at hente. Og sanktionerne skræmmer ikke de kriminelle væk.

LÆS OGSÅ: Højere straf skal stoppe hjemmerøvere

Mange af de østeuropæiske forbrydere kommer fra forhold, der er kummerlige i forhold til hverdagen i de danske fængsler. En fængselsstraf i Danmark er nærmest et rekreationsophold for dem. Vi kan heller ikke gøre noget ved, at de kommer tilbage til Danmark med det samme. En kriminel fra et land, der er med i Schengen-aftalen, kan blive udvist fra Danmark. Men vi kan ikke kontrollere, om indrejseforbuddet bliver overholdt. Vi finder kun ud af, at de er taget tilbage til Danmark, hvis de bliver set af en patruljevogn eller igen bliver taget for kriminalitet, siger han.

Men hvad kan man gøre for at gardere sig mod indbrud? Ifølge Lone Harlev er det meget vigtigt, at nabolaget samarbejder imod indbrud.

Nabohjælp kan nedsætte antallet af indbrud drastisk. Derfor skal vi som befolkning blive bedre til at praktisere det, siger hun.

Det kan man læse mere om på www.nabohjælp.dk.

Organisationen Stop Indbrud oplyser, at tyvene kommer ind ad et stuevindue, en altan- eller terrassedør eller hoveddøren.

De fleste tyve tager ure, smykker, kontanter og diverse elektronisk udstyr.