Jurist efter tyrkisk Nato-melding: Æreskrænkelser af statsoverhoveder kan straffes

Tyrkiet afblæser møde med Sverige efter svenske koranafbrænding og kurdisk demonstration. Også i Danmark vægtes ytringsfrihed højt, men æreskrænkelse af fremmede statsledere kan straffes ekstra hårdt i Danmark, siger jurist

Efter at Sverige har afvist at gribe ind over for såvel Paludan som demonstranter med henvisning til ytringsfriheden, har Tyrkiet meddelt, at det ikke længere kan støtte svensk medlemskab af Nato. Her ses afbrænding af det svenske flag ved det svenske konsulat i Istanbul.
Efter at Sverige har afvist at gribe ind over for såvel Paludan som demonstranter med henvisning til ytringsfriheden, har Tyrkiet meddelt, at det ikke længere kan støtte svensk medlemskab af Nato. Her ses afbrænding af det svenske flag ved det svenske konsulat i Istanbul. Foto: Umit Bektas/Reuters/Ritzau Scanpix.

Rasmus Paludans offentlige koranafbrændringer i Stockholm og en pro-kurdisk demonstration mod den tyrkiske præsident Erdogan er blevet for meget for det tyrkiske styre. Efter at Sverige har afvist at gribe ind over for såvel Paludan som demonstranter med henvisning til ytringsfriheden, har Tyrkiet meddelt, at det ikke længere kan støtte svensk medlemskab af Nato. 

Men hvor stor diplomatisk skade tillader loven i ytringsfrihedens navn, og ville lignende demonstrationer og koranafbrændinger kunne straffes i Danmark? Det svarer Nanna Grønning-Madsen, som forsker i strafferet ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, på.