Jydernes jul er fed og hjemmelavet, københavnernes let og færdigkøbt

I julen gælder særlige forbrugsmønstre. Men selvom Danmark er et lille land, varierer vanerne fra landsdel til landsdel. Jyderne laver oftere deres egen risengrød, mens københavnerne er mere flittige til at sende julekort. Kristeligt Dagblad tegner her julevanernes danmarkskort

Ferske fiskefileter til nordjyder og frosne til københavnere.

Nordjylland er det sted, hvor der ryger flest fiskefileter i kurven i december, og det er først og fremmest de ferske fileter. Dem bruger en husstand i gennemsnit 15 kroner på. Det er 11 kroner mere end i de øvrige 11 måneder. Købet af frosne fiskefileter er derimod status quo i forhold til resten af året med cirka to kroner pr. husstand.

LÆS OGSÅ: Hvorfor køber vi julemad til skraldespanden?

Anderledes ser det ud i hovedstaden. Her stiger udgiften til de frosne fisk i gennemsnit fra fem kroner om måneden i årets første 11 måneder til 13 kroner i december. Det er dermed husstandene i hovedstaden, der bruger flest penge på frosne fileter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Om fisken bliver stegt i smør, margarine eller olie fortæller, hvor i landet den bliver tilberedt. Er den stegt i smør, er der størst sandsynlighed for, at den bliver serveret i Midtjylland, som både i december og resten af året har det største forbrug af smør. Nordjyderne har det største forbrug af margarine, mens københavnernes forbrug på madolier ligger noget højere end i resten af landet, nemlig på 31 kroner. Næsthøjest er det til sammenligning i Nordjylland med ni kroner.

Jyderne elsker kød: Flæskeroulade, rullepølse, medisterpølse, spæk, rørt fars, ænder og gæs forbruget af kød stiger i hele landet ved juletid. Særligt nordjyderne holder sig ikke tilbage. De har det højeste forbrug af gæs og ænder, som en husstand i den del af landet i gennemsnit bruger 139 kroner på. Næsthøjest er forbruget i Syddanmark med 84 kroner. Også medisterforbruget er højest i Nordjylland med 18 kroner pr. husstand. Godt nok er det midtjyderne, der bruger flest penge på flæskesteg med 71 kroner pr. husstand, men nordjyderne ligger på andenpladsen med 51 kroner. Lavest ligger Region Sjælland næsten over hele linjen med hensyn til forbrug på kød. Der købes meget kød, men det hele bliver sjældent spist. Alene i december sker et madspild for omkring 1,6 milliarder kroner. Det svarer til, at hver familie smider mad ud for næsten 1000 kroner.

Risengrød i København: I hovedstaden bruger en husstand i gennemsnit 10 kroner på færdiglavet risengrød og risalamande i december, mens det højest er et par kroner for husstandene i resten af landet. I Nordjylland og Midtjylland er der derimod en stor stigning i forbruget af ris i december; en nordjysk husstand bruger omkring otte kroner på ris om måneden uden for december, men 29 kroner i december. Nordjyderne bruger flest penge på kirsebærsauce faktisk er deres forbrug af kirsebærsauce dobbelt så højt som de øvrige landsdele.

Skjorter til nordjyder: Badekåber og joggingdragter vælger flere husstande at bruge penge på i december. Er du mand, er der stor sandsynlighed for, at mindst én af dine gaver under træet indeholder en skjorte, T-shirt eller bluse. Skjorterne hitter mest i Nordjylland, hvor det gennemsnitlige forbrug stiger fra 19 til 126 kroner op mod jul. Bluser og T-shirts sælger mest i København med en stigning i forbruget fra 70 til 127 kroner. Mændene i Region Sjælland har mindst chance for at få en af disse beklædningsgenstande.

Hvis du er kvinde, er der størst sandsynlighed for, at du får undertøj, hvis du bor i hovedstaden. Her stiger en husstands forbrug på kvindeundertøj i december fra 51 kroner til 163 kroner. Nordjyderne bruger dog næsten lige så meget med 145 kroner. Også i Midtjylland og på Sjælland er der en stigning, men hvis du bor i Syddanmark, skal du ikke sætte næsen for højt op efter nyt undertøj, for her falder forbruget fra 36 til 25 kroner pr. husstand.

Smykkeglade midtjyder: I forhold til de hårde pakker vil en del flere københavnere end jyder, fynboer og sjællændere formentlig købe bøger, når gaven skal udvælges. I hovedstaden er forbruget på bøger noget højere end i de øvrige regioner. I december stiger det fra 99 kroner til 351 kroner pr. husstand. Næsthøjeste forbrug på bøger i december er i Region Midtjylland, hvor en husstand bruger 97 kroner på litteraturen. Resten af året ligger forbruget på bøger kun en anelse højere i hovedstaden end i resten af landet.

Midtjyderne er dem, der giver de fleste eller de dyreste smykker det er i hvert fald dem, der bruger flest penge på smykker. Det bliver til 130 kroner pr. husstand i december. Færrest bruger de i Region Sjælland.

Københavnere er på julekort:Dem, der er mest flittige til at sende pakker og breve i december, bor tilsyneladende i hovedstadsområdet. Her bruger en husstand i december 47 kroner på porto. Landsgennemsnittet i december er 36 kroner. Nordjyderne er tilsyneladende dem, der sender færrest julehilsner. Her bruger en husstand kun syv kroner på porto i december. I hovedstaden bruger man også flest penge på julepynt, dekorationer og juletræer. 179 kroner pr. husstand bliver det til. Region Syddanmark ligger lavest med kun 77 kroner. Men måske afspejler det snarere, at man i den region har nemmere og billigere adgang til gran og juletræer, og at man laver dekorationerne selv?

Tallene stammer fra Danmarks Statistiks netmagsin Bag Tallene, som har taget udgangspunkt i forbrugsundersøgelsen 2009