Prøv avisen

Pape vil give millioner til hjemløse

”Vi føler os overbevist om, at vi kan overbevise en borgerlig statsminister om at tage sig bedre af de hjemløse, end den nuværende regering gør,” siger Konservatives formand Søren Pape. Arkivfoto. Foto: Niels Ahlmann Olesen

De Konservative går til valg på at skaffe hjemløse bedre forhold, blandt andet med krav om flere penge til såkaldte ”skæve boliger”

De Konservative gør nu hjemløse til et tema i valgkampen.

Partiet lancerer et udspil, der blandt andet skal fordoble statens støtte til såkaldt skæve boliger, som er målrettet hjemløse med misbrugs- eller adfærdsproblemer.

Desuden skal der oprettes to statslige akuthuse for misbrugere i København og Aarhus, hjemløse skal sikres ret til at have kun én behandler i kommunen, og endelig skal der nedsættes et statsligt rejsehold til at opsøge hjemløse på tværs af kommunegrænserne.

Partiformand Søren Pape Poulsen oplyser, at han vil gøre udspillet til et konservativt krav over for de øvrige borgerlige partier, hvis der efter valget bliver flertal for en borgerlig regering.

I alt vil De Konservative bruge 1,5 milliarder kroner på udsatte over de næste fem år, heraf skal en væsentlig del gå til forbedringerne for de hjemløse.

”Vi føler os overbevist om, at vi kan overbevise en borgerlig statsminister om at tage sig bedre af de hjemløse, end den nuværende regering gør,” siger Søren Pape.

Han afviser, at udspillet er et forsøg på at sætte et næstekærligt plaster på partiets sår efter de seneste ugers store debat om den kontroversielle stop naziislamisme-kampagne.

”Vi har haft de her planer, længe inden den kampagne blev planlagt,” siger han.

Fra 2009 til 2013 steg antallet af hjemløse fra 5000 til næsten 6000 ifølge SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Antallet af unge hjemløse er vokset dramatisk, men ifølge Søren Pape er det ikke en konsekvens af den socialpolitik, VK-regeringerne førte fra 2001 til 2011. Her blev der ellers blandt indført det kontanthjælpsloft, der kan have gjort det sværere for nogle at betale huslejen.

Søren Pape har tidligere i en kronik i Kristeligt Dagblad fortalt om sit besøg hos hjemløse på institutionen Sundholm i København i februar, hvor han mødte flere tidligere velfungerende borgere, der havde mistet alt efter finanskrisen i 2008.

”De eksempler på hjemløshed, jeg har nævnt, handler altså ikke om niveauet for kontanthjælp. Det handler mere om, hvorfor netværket for de hjemløse ikke er der mere. Hvor er familien?

Vi skal blive bedre til at tage hånd om de mennesker, der bliver ramt. Der skal vi finde nogle løsninger inden for nogle fornuftige, økonomiske rammer. Man kan ikke løse de problemer ved at sætte niveauet for overførselsindkomster op,” siger Søren Pape.

Han understreger, at den ekstra hjælp kun er tiltænkt hjemløse med lovligt ophold i Danmark.

Formand for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, er glad for, at De Konservative bringer de udsatte ind i valgkampen.

”Det batter nok noget at bygge flere skæve boliger, men der er også brug for et meget varieret udbud af boliger. Det er især vigtigt at få flere billige boliger for unge,” siger han.

”Kombinationen af, at de unge får reducerede kontante ydelser og de meget høje boligpriser særligt i København og Århus gør det meget vanskeligt for unge at finde en bolig, de har råd til.”

Jann Sjursen mener, at det kan være en god ide at bygge akuthuse, hvor man tager sig særligt af hjemløse med misbrugsproblemer og psykiske lidelser, men man skal passe på, at institutionerne ikke bliver alt for store, understreger han.

Politisk kan det blive en udfordring for De Konservative at komme igennem med kravet om bedre forhold hjemløse.

Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard, erklærer sig villig til at se nærmere på forslagene, men udtrykker en vis forhåndsskepsis.

”Vi er meget optagede af at hjælpe udsatte borgere, men det er meget vigtigt, at det er de danske hjemløse, som får hjælpen.

Vi ved jo fra herbergerne, at det ikke er de helt rigtige, der får hjælpen i dag,” siger Karin Nødgaard.

Venstre socialordfører, Karen Elleman, ønsker ikke at kommentere det konservative krav.