K-politiker: Forældre har krav på at kende til seksualundervisningen i folkeskolen

Den kønsaktivistiske forening Normstormerne vil ikke offentliggøre det materiale, der bruges til undervisning i køn og seksualitet i folkeskolen. Nu vil fire partier fra Københavns Borgerrepræsentation have det frem i lyset

"Normstormerne er et samarbejde med blandt andet Københavns Kommune, men er det overhovedet kommunens opgave?," spørger Mathilde Kastbjerg (K), medlem af Københavns Borgerrepræsentation.
"Normstormerne er et samarbejde med blandt andet Københavns Kommune, men er det overhovedet kommunens opgave?," spørger Mathilde Kastbjerg (K), medlem af Københavns Borgerrepræsentation. Foto: Københavns Kommune.

Mathilde Kastbjerg, medlem af Borgerrepræsentationen for De Konservative, hvorfor er det et problem, at Normstormerne ikke vil offentliggøre sit undervisningsmateriale?

Hele præmissen for at sende sit barn i en folkeskole, er, at det er en offentlig skole. Forældrene betaler penge til folkeskolen via skatten, derfor er det også kun fair, at forældrene ved, hvad deres børn undervises i. Det gælder ikke kun i forhold til Normstormerne, men til alle dele af folkeskolen.

Normstormerne slår sig op på at undervise eleverne, så de bliver i stand til at modarbejde mobning og diskrimination, for at ”klassen bliver et tryggere sted for alle”. Det lyder vel meget fornuftigt, så hvorfor er det så afgørende at få at vide, præcist hvad det dækker over?

Ja, det lyder da ganske fornuftigt, og jeg er helt enig i, at børn skal lære at have respekt for hinanden og være rummelige. Men man kan jo vende spørgsmålet om og spørge, hvorfor vi så ikke må se materialet? Det er angiveligt, fordi det kan få økonomiske konsekvenser for foreningen, fordi andre så kan kopiere det. Men folkeskolen skal ikke være et marked, hvor forskellige aktører konkurrerer økonomisk, og vi derfor ikke må få noget at vide. Og hvis man ser på hvilke holdninger, Normstormerne giver udtryk for på sociale medier, er der ingen tvivl om, at det også er en organisation med en politisk holdning.

Hvis man er utilfreds med Normstormerne, står det vel enhver frit for selv at udvikle undervisningsmateriale og tilbyde undervisning?

Ja, selvfølgelig. Normstormerne er et samarbejde med blandt andet Københavns Kommune, men er det overhovedet kommunens opgave? Jeg mener, at det må være den enkelte lærers egen vurdering, om han eller hun vil have Normstormerne, Sex & Samfund eller nogle helt andre ud at undervise. Eller om de selv vil stå for seksualundervisningen. Min primære anke er, at forældrene sender deres børn i skole og ikke kan få at vide, hvad de undervises i.

Normstormerne skriver på foreningens Instagram-profil, at transkvinder – der er født som biologiske mænd – ikke har en unfair fordel i elitesport mod biologisk fødte kvinder. Det er på ingen måde et ukontroversielt synspunkt. Faktisk er det ifølge flere forskere decideret forkert, hvis den pågældende transkvinde er gået igennem puberteten som mand, og det drejer sig om en sportsgren, hvor fysisk styrke spiller en afgørende rolle. Er det hensigtsmæssigt, at en organisation, som enten ikke forstår, hvorfor den tager fejl, eller som bevidst vildleder med en ideologisk dagsorden for øje, underviser skolebørn i noget som helst?

Nej, det er ikke hensigtsmæssigt, for det er netop absolut ikke et ukontroversielt synspunkt. Vi ved som sagt ikke, hvad de underviser i og bliver nødt til at få det frem i lyset. Men vi kan da håbe, at det eksempelvis ikke er dét, de siger i klasseværelserne. Jeg blev opmærksom på sagen, fordi en forældregruppe klagede til mig over, at de ikke kunne få det at vide. De følte sig utrygge ved, at en organisation, som har så politiserede holdninger, skulle undervise deres børn. Det kan jeg godt forstå.

Du er både studerende og medlem af Københavns Borgerrepræsentation, så du har en del at se til. Hvad bruger du din tid på, når du ikke er politiker eller er optaget af dine studier?

Jeg læser kunsthistorie og kan virkelig godt lide kunst, så jeg elsker at gå på museerne i København. Jeg arbejder også som bartender på en bodega, så alt i alt har jeg en del at se til.