Prøv avisen

K vil have et etisk råd for religion

"Vi må have endnu et etisk råd", siger de konservatives integrationsordfører Naser Kahder. Rådet skal tage stilling til samfundsetiske spørgsmål. Foto: Rune Evensen

Debatten om religion og kultur skal kvalificeres, mener De Konservative, der vil oprette et etisk råd nummer to til formålet

Er det en sag for Det Etiske Råd, om børn må faste, når den muslimske fastemåned, ramadanen, begynder i dag?

Nej, siger formanden for rådet, professor Peder Agger - men så må vi have endnu et etisk råd til at se på det, mener integrationsordfører Naser Khader (K).

Det er en af grundene til, at De Konservative nu foreslår, at man opretter "Det Samfundsetiske Råd" til de mange svære spørgsmål om religion, normer og kultur.

Naser Khader mener, at både forskere og politikere ofte går for overfladisk til debatten og nævner som eksempel sidste års burka-debat, som han selv og De Konservative rejste.

"Det var meget islam-positive forskere, der undersøgte antallet af muslimske kvinder, der går med burka. Samtidig gik man uden om dygtige forskere som for eksempel professor Mehdi Mozaffari fra Århus. Det gav et misvisende billede af virkeligheden," siger Naser Khader.

De angiveligt islam-positive forskere, han sigter til, er for eksempel professorerne Margit Warburg og Jakob Skovgaard-Petersen og lektor Jørgen Bæk Simonsen, alle fra Københavns Universitet.

Naser Khader håber, at det politisk uafhængige råd for samfundsetik kan skabe et bredere og mere nuanceret grundlag for diskussioner om det multikulturelle samfund. Måske kan det også blive talerør for nogle af de islamforskere, man sjældent hører i den offentlige debat, mener han.

På spørgsmålet om mulige rådsmedlemmer nævner Naser Khader blandt andre professor Jørgen Schøler Nielsen og professor Hanne Petersen, begge fra Københavns Universitet, samt professor Ove Korsgaard og lektor Anette Faye Jacobsen, begge fra Danmarks Pædagogiske Universitet. Ud over eksperterne skal der også som i det eksisterende etiske råd være lægfolk med.

Professor Jørgen Schøler Nielsen synes i princippet, det er et godt forslag, men advarer mod allerede nu at tale om navne. Det kan afspore debatten på forhånd.

"Men efter al balladen, der har været de seneste to-tre år om især islam, er idéen om at skabe et samfundsetisk råd, som ligner Det Etiske Råd, god nok. Hvis det ellers bliver taget alvorligt," siger han og tilføjer:

"Politikerne er lidt for tilbøjelige til at skyde fra hoften i debatten om islam. Hensigten med dette her er at få lidt mere eftertænksomhed og lidt mere kølig viden ind i debatten."

Lektor Jørgen Bæk Simonsen kan modsat slet ikke se behovet for rådet.

"Sådan noget som børns faste er der klokkeklare regler for. Naser Khader kan oprette lige så mange råd, han vil, men det er stadig noget, den enkelte muslim må forholde sig til uden at være underlagt nogen overdommer," siger Jørgen Bæk Simonsen.

Heller ikke Dansk Folkeparti er umiddelbart positivt stemt. Integrationsordfører Peter Skaarup frygter, at udvalget bliver et "omsvøbs- departement", der lukker for en politisk debat ligesom burkaudvalget.

Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen er mere åben.

"Der kan godt være behov for at kvalificere debatten om religion og kultur, og et nyt råd kunne være en god måde at gøre det på. Men hvis vi skal have et nyt råd, må vi nedlægge et andet, for vi har råd nok," siger han.

Som konkret eksempel nævner han Klassificeringsudvalget for svin, kvæg og får. Det var allerede i 2002 i søgelyset i regeringens jagt på overflødige råd og nævn.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk