Kabul er faldet, Joy Mogensen stopper som minister, og skovbrande hærger Spanien

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Kabul er faldet, Joy Mogensen stopper som minister, og skovbrande hærger Spanien
Foto: Shakib Rahmani/AFP/Ritzau Scanpix Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Cesar Manso/AFP/Ritzau Scanpix.

Kære læser,

“Kabul er faldet”, lød overskrifterne i går verden over, da Talebans krigere for rullende kameraer indtog paladset i Kabul og erklærede sig for sejrherrer. Det gjorde de fra selv samme plads, hvorfra Afghanistans præsident Ashraf Ghani havde siddet få timer tidligere og talt til nationen, før han flygtede til nabolandet Tadsjikistan. Ifølge Ritzau er der opstået kaos i lufthavnen i Kabul, da tusindvis af civile forsøger at slippe ud af landet, mens lufthavnen er lukket for alle andre fly end militære. Indtil videre lyder det, at det primært er vestlige diplomater og embedsfolk, der har haft held til at forlade landet. Flere videoer er blevet delt på sociale medier. På dem kan man se, hvordan hundredvis af afghanere tilsyneladende forsøger at tvinge sig om bord på flere parkerede fly. Andre videoer viser, hvordan folk er klatret op på bygninger i lufthavnen, skriver Ritzau mandag morgen. 

Og i nat har mere end 60 lande, Danmark inklusiv, underskrevet en fælleserklæring om, at afghanere og udlændinge, som ønsker at forlade Afghanistan, skal have lov til at rejse ud, og at lufthavne og grænseovergange skal holdes åbne. Det fremgår det af en meddelelse fra USA’s udenrigsministerum

Joy Mogensen har trukket sig fra dansk politik 

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) trækker sig fra sine ministerposter og forlader politik. Det fremgår af et facebookopslag, som ministeren delte i går. 

Hun begrunder beslutningen med, at hun er løbet tør for overskud og skriver, at hun i løbet af de seneste to år er blevet minister, har mistet en datter og har stået med håndteringen af corona i to ministerier, der blev overvældet af pandemien: “Hver af de tre ting i sig selv er livsændrende udfordringer, og jeg er løbet tør for overskud,” skriver hun.

I en politisk analyse i dagens Kristeligt Dagblad kan man læse, at Joy Mogensen mere blev opfattet som en modspiller end som en medspiller af aktørerne i de to ministerier, og at hun blev kritiseret for at være alt for usynlig. Samtidig udledes det, at hun selv lagde snublestenen til sit fald, da hun i et interview til Berlingske sidste år udtalte, at hun ville opfatte det som upassende at tale om kultur midt under coronakrisen. 

Læs også Kristeligt Dagblads leder om sagen her

Messerschmidt anker sin dom

Vi bliver i dansk politik lidt endnu og tager til Retten i Lyngby, der fredag eftermiddag afgjorde, at Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, skulle have seks måneders betinget fængsel for EU-svindel og dokumentfalsk. Messerschmidt selv var overrasket over dommen, som han øjeblikkeligt ankede, da han hele vejen igennem troede, han ville blive frifundet, fortalte han til DR fredag eftermiddag.

I Kristeligt Dagblad spås det, at han er sat ud af spillet om at blive sit partis næste leder: “En endelig afgørelse kan trække ud i måneder eller år, og det vil være sin sag for et lov-og-ordenparti som Dansk Folkeparti at have en formand, der risikerer, at landsretten stadfæster en dom for svindel med offentlige midler.” 

Radikale er endnu engang involveret i krænkelsessag

Fra en møgsag i dansk politik til en anden, som denne gang rammer de Radikale, der har fået endnu en krænkelsessag på nakken. Det startede med, at Kristian Heegard fra De Radikale forlod Folketinget den 12. august på grund af grænseoverskridende adfærd. Nu er det kommet frem, at Sofie Carsten Nielsen for nylig pegede på ham som en af partiets ministerkandidater - velvidende om, at han var involveret i en krænkelsessag. Politisk kommentator ved Radio4 Thomas Larsen vurderer, at sagen sætter et alvorligt spørgsmålstegn ved Sofie Carsten Nielsens dømmekraft. Mangeårig politisk kommentator Hans Engell mener omvendt, at det er for tidligt at fælde dom over Sofie Carsten Nielsens troværdighed, kan man læse i Kristeligt Dagblad lørdag

Rekordvarme i Spanien har udløst skovbrande

Fra det politiske klima i Danmark tager vi til Spanien, hvor hundredvis det seneste døgn er blevet evakueret på grund af skovbrande. Skovbrandene er ifølge Ritzau blevet udløst af den hedebølge, som siden onsdag har hærget landet. Her er rekordtemperaturer på op til 47,4 grader blevet registreret af den nationale meteorologiske tjeneste. Skovbranden omkranser nu et område på mere end 40 kilometer og kan have brændt mere end 5000 hektar ned, siger skovbrugsdirektør i lokalområdet José Angel Arranz. De kommende dage forventes temperaturen at aftage, men indtil nu har myndighederne evakueret mindst 600 mennesker fra fem byer i Avila-provinsen nær bjergkæden Sierra de Gredos. 

11-årige Jude Walker går for klimaet 

Vi bliver ved klimaet og mere specifikt klimakampen. For på bagsiden af Kristeligt Dagblad kan man i dag læse om den 11-årige dreng Jude Walker, der i klimakampens ånd​​ er gået hele vejen til London fra hjemmet i Hebden Bridge i Yorkshire i det nordlige England. Det har taget ham et par uger, og han gjorde det for at støtte et lovforslag, der skal lægge skat på CO2-udledning. Det er blevet til 340 kilometer i alt, skriver Reuters.

Inspireret af Greta Thunberg har den 11-årige dreng fået mediernes opmærksomhed, da han mener, at en skat på udledning af kulstof er et nødvendigt skridt i retningen for at undgå en dystopisk verden. Han håber, at han med sin vandretur kan få folk til at deltage i en underskriftindsamling, som skal bakke op om en ny lovgivning på området. Hidtil har 57.000 skrevet under, og når han de 100.000 underskrifter, skal parlamentet tage indsamlingen op til debat.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage.