Kære statsminister: Det bør du sige i din åbningstale

Selvom der har været et heftigt rabalder i dansk politik siden sommerferien, er det først i dag, at folketingsåret formelt bliver indledt. Det sker med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) åbningstale. Her giver seks markante aktører deres bud på, hvad statsministeren skal sætte fokus på

Asger Aamund, Connie Hedegaard, Søren Hviid Pedersen, Britta Schall Holberg, Kjeld Holm og Stine Bosse giver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gode råd til, hvad han skal sige i sin åbningstale.
Asger Aamund, Connie Hedegaard, Søren Hviid Pedersen, Britta Schall Holberg, Kjeld Holm og Stine Bosse giver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gode råd til, hvad han skal sige i sin åbningstale. . Foto: Polfoto/Cæcilie Vibe Pedersen/Johnny Wichmann/Polfoto/Flemming Jeppesen/Polfoto.

Kjeld Holm, forhenværende biskop i Aarhus Stift:

”Jeg så gerne, at han brugte en del af sin åbningstale på den forfærdelige situation og umådelige katastrofe, som i øjeblikket finder sted i Syrien. Og at han kædede det sammen med de forpligtelser, som vi har i Danmark. Det er begrænset, hvad Danmark kan gøre magtpolitisk, men han kunne understrege, at det er en af grundene til, at der kommer flygtninge til landet, og at man skal have åbenhed over for i hvert fald syrerne. I det hele taget så jeg gerne, at han forholdt sig lidt mere konstruktivt og mindre rigoristisk til flygtninge- og indvandrersituationen.”

”Det andet er kontanthjælpsloftet. Det er jo kendsgerningen, at der er tusindvis af mennesker, der bliver fattige, herunder en masse børn. Det modsiger jo alt, hvad der er blevet sagt om, at det ikke betyder noget, og at folk kunne komme i arbejde. Nu har diverse aviser afdækket, at der er massevis af mennesker, som ikke kan komme i arbejde, enten fordi der ikke er noget arbejde, eller fordi de ikke kan varetage et job. Er der så et job til den, der sidder i kørestol eller har psykiske lidelser? Det så jeg gerne, statsministeren komme ind på, men det er nok et forfængeligt håb.”
 

Connie Hedegaard, formand for tænketanken Concito, tidligere minister og EU-kommissær (K)

”Det, der naturligvis vil optage statsministeren mest i morgen, er de økonomiske spørgsmål om, hvad vi skal leve af i fremtiden. Og med i den fortælling hører klima og grøn omstilling. Der er en tendens til, at det lidt for ofte er blevet fremstillet, som om der er en modsætning mellem de økonomiske dagsordener og klimadagsordenen. Han skulle sætte 10 linjer af til at udfolde argumentet over for den danske befolkning om, at der ikke er en modsætning mellem vækst, job og den grønne omstilling."

"Han kunne bruge en lejlighed, hvor hele pressekorpset og ganske mange borgere lytter med, til at sige, at det godt kan kombineres, og at vi er rigtig gode til at kombinere det i Danmark. Men at vi skal passe på, at vi ikke hviler på laurbærrene, for så taber vi arbejdspladser og nogle af vores styrkepositioner. Det ville være rigtig ærgerligt, for det er det, vi skal leve af i fremtiden. Husk på, at når statsministeren er i udlandet, fortæller han resten af verden, at vi har været dygtige til at skabe vækst og have grøn omstilling. Jeg kunne bare ønske mig, at det, som skiftende ministre fortæller i udlandet, også bliver sagt på den hjemlige bane.”
 

Stine Bosse, formand for Europabevægelsen:

”Jeg vil håbe, at han tager spørgsmålet om Europol op i sin tale, og at han efter den seneste tids meget alvorlige usikkerhed omkring Danmarks position får taget tyren ved hornene og får forklaret, hvor vigtigt det er, at vi får en ny mulighed for at sige ja til Europol. Det er jo et meget veltilrettelagt system, og det er nærmest lavet til ære for folk som os, fordi man kan vælge ting til og fra. Det er en hastesag at tage stilling til for enhver statsminister, for det handler om Danmarks sikkerhed."

"Det er jo vanskeligt at være regering i den her sag, må man konstatere. For et af de partier, som regeringen støtter sig på, har jo ikke bare ændret kurs. Det, mener jeg, er en alt for enkel forklaring. Nu ønsker Dansk Folkeparti pludselig ikke længere, at der skal være en Europol-afstemning, med mindre man selvfølgelig tager munden endnu mere fuld og laver en afstemning om Schengen-samarbejdet og alt muligt andet. Dansk Folkeparti har lavet et snigløb på den danske regering, og det håber jeg, at statsministeren vil adressere.”
 

Asger Aamund, direktør for A.J. Aamund A/S, bestyrelsesformand i Rehfeld:

”Det ville være befriende, hvis han sagde, at han er klar over, at vi ikke får vækst i økonomien, hvis ikke vi leverer en skattereform, en elitisering af vores uddannelser, bedre finansiering af iværksættere og sørger for, at vi kun får kompetent indvandring, men at han ikke kan levere det, fordi han ikke har flertal."

"Det ville være befriende, hvis han sagde, at det var hans politik, men at Folketinget er sammensat på en måde, så fordelingspartierne har mange flere mandater end vækstpartierne. Men det gør han jo ikke, fordi han med stålsat blik fører en hvilken som helst politik, der kan skaffe 90 mandater. Sådan har det været i dansk politik i 20 år. Og det er derfor, at vi ikke har fået anden vækst, end den, som virksomhederne individuelt har kunnet levere.”
 

Britta Schall Holberg, forhenværende indenrigs- og landbrugsminister (V):

”Jeg håber, at han først og fremmest lægger op til konstruktive forhandlinger, for der er i den grad nogen i Folketinget, som trænger til sådan en opfordring. Derudover håber jeg, at Europapolitik får hovedparten af hans taletid. Finansloven og alt det andet indenrigspolitiske stof har en underordnet betydning i forhold til at få styr på hele den opløsning, der er ved at ske i Europa."

"Internt i regeringen bliver han nødt til at holde Kristian Thulesen Dahl (DF) op på Dansk Folkepartis løfte om, at de ville anbefale et ja, hvis der kom endnu en afstemning om den danske tilslutning til et politisamarbejde. Det må Lars Løkke Rasmussen holde ham fast på, for det, Dansk Folkeparti har meldt ud her, er den mest eklatante form for vælgerbedrag, jeg har været ude for. Derudover må vi nærme os en international aftale om flygtninge. Det er ikke noget, som Danmark kan tage stilling til alene, men vi kan tage et initiativ, for vi kan ikke løse problemet med grænsebomme. Det bliver nødt til at være gennem et samarbejde.”
 

Søren Hviid Pedersen, borgerlig kommentator:

”Jeg ønsker to ting: Dels at han stadigvæk vil holde et vågent øje på integrationsdebatten i Danmark, dels håber jeg på, at han i talen byder ind med, hvordan vi får Danmark til at hænge bedre sammen. Udkantsdanmark er jo ikke et nyt begreb, men det er et emne, der begynder at trænge sig mere og mere på. Vi er ved at få et ekstremt skævt Danmark, hvor udviklingen, væksten og velstandsstigningen sker i nogle ganske få koncentrerede områder i de store byer, hvorimod alt andet får lov at leve sit eget liv."

"Det ville klæde ham, hvis han adresserede det noget mere offensivt. Selvom de har forsøgt med udflytningen af de statslige arbejdspladser, kunne jeg godt tænke mig, at regeringen forsøgte at gentænke, hvordan vi får Danmark til at hænge sammen meget mere systematisk. Det bedste ville være, hvis hensynet til yderområderne blev til et hensyn, der blev kørt ind i samtlige politiske processer.”