Prøv avisen

Kampagne mod S-udlændingepolitik skal vende dårlige målinger for Venstre

De tre fremmødte Venstre-ministre, Inger Støjberg, Troels Lund Poulsen og Ulla Tørnæs, havde medbragt en planche over asyltilstrømningen, som viste, at tendensen fra 2015 var fortsat. Foto: Sune Skallerup Sørensen/Ritzau Scanpix

Tre V-ministre lancerer usædvanligt angreb på venstrefløjens udlændingepolitik. Den slags negative kampagner kan give bagslag, men udlændinge-politik har også før vundet valget for blå blok. Og negative kampagner virker faktisk, siger eksperter

Venstre var pænt bagud i meningsmålingerne forud for valget i juni 2015, da Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, i partiets gruppe-værelse viste en planche til de fremmødte journalister.

På det medbragte papskilt kunne man se, hvor mange asylansøgere der var kommet til Danmark de seneste 17 år. Under borgerlige regeringer var asyltallet faldet. Under røde regeringer var tallet steget. Små fire år efter var pressen i går igen inviteret til pressemøde i Venstres gruppeværelse på Christiansborg. Temaet var udlændinge- og integrationspolitik, og de tre fremmødte Venstre-ministre, Inger Støjberg, Troels Lund Poulsen og Ulla Tørnæs, havde igen medbragt en planche over asyltilstrømningen, som viste, at tendensen fra 2015 var fortsat.

”Derfor er der behov for at sige, at det vil få meget alvorlige konsekvenser for Danmark, hvis Socialdemokratiet kommer til magten og lemper udlændingepolitikken,” sagde udlændinge- og integra- tionsminister Inger Støjberg med henvisning til, at Radikale Venstres leder Morten Østergaard har krævet et opgør med den integrations- og udlændingepolitik, som Socialdemokratiet har været med til at stemme for i denne valgperiode.

Meningsmålingerne i dag ligner dem før valget i 2015, men spørgsmålet er, om Venstre igen kan vende folkestemningen ved at trække udlændingekortet. For gårsdagens pressemøde er af iagttagere blevet udlagt som et klart selvmål for Venstre, hvis ministre brugte størstedelen af tiden på at advare om rød bloks eventuelle udlændingelempelser.

”Vi ved, at der er en voksende gruppe af vælgere, der synes, at det er trættende og irriterende at høre politikerne nedgøre hinanden og lave negative kampagner i stedet for at tale om, hvordan de selv vil løse problemerne,” siger professor emeritus Christian Koch, der har ekspertise i politisk kommunikation.

Men de negative kampagner er faktisk et ganske effektivt redskab i politisk kommunikation, siger Lars Midtiby, tidligere partisekretær for Socialdemokratiet og nu direktør i Danske Handicaporganisationer. I hvert fald hvis de negative kampagner bliver brugt rigtigt, hvilket udlændingedebatten fra 2015 er et eksempel på.

”Negative kampagner virker, men der er også en stor risiko for, at de kan blive brugt imod én, hvis det bliver for tykt eller usympatisk. De kan bruges til at forstørre nogle politiske områder, men også til at få dem lidt ud af proportioner. Men man kan ikke skabe et billede af den anden part, der ikke har noget på sig overhovedet,” siger Lars Midtiby.

Netop derfor er det oplagt for Venstre at kaste lys på Socialdemokratiet, der tidligere har haft problemer i folketingsvalg, der handlede om udlændinge.

Socialdemokratiet er i øvrigt heller ikke for fin til ikke at kritisere Venstre.

Ser man på partiets konto på det sociale medie Twitter, fremgår det, at fem af de seneste ti videoer i kritiske vendinger har beskrevet regeringens politik. Det er naturligt, siger forfatter Klaus Kjøller, der har beskæftiget sig med politisk kommunikation og negative kampagner.

”Det er en kendsgerning, at Mette Frederiksen (formand for Socialdemokratiet, red.) får svært ved at samarbejde med Radikale Venstre efter et valg, så det er naturligt at stikke til dem på det område. Men alarmklokkerne begynder at ringe, når man får det til at lyde, som om landet bevæger sig imod kaos, hvis magten skifter,” siger Klaus Kjøller.

Ledende socialdemokrater som politisk ordfører Nicolai Wammen har da også skudt tilbage mod Venstre efter dagens pressemøde. På Twitter kaldte han det ”et kæmpe selvmål” og et ”nyt lavpunkt i dansk politik”. Partiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, oplever det, som om regeringen er kørt træt.

Men har Venstre ikke en pointe, når partiets ministre fremfører, at en S-ledet regering vil blive nødt til at lempe i udlændingepolitikken for at få støtte fra Radikale Venstre?

”Når vi siger, at vi vil danne en S-regering, er det netop, fordi vi ikke vil være afhængige af de andre partier. Vi har sagt meget tydeligt, at udlændingepolitikken skal fastholdes på samme måde efter et valg, så jeg ser ingen grund til, at Venstre skal være bekymret,” siger Mattias Tesfaye. 8