Kampen mod depression er en livslang læreproces

33-årige Søren Juhl har lært af sin depression, at han ikke skal tale kritisk og bedømmende til sig selv. Processen kommer til at vare hele livet

Da Søren Juhl efter at have fået en depression læste om PsykiatriFondens depressionsskole, var han ikke i tvivl. Det måtte han prøve. Nu er han ikke længere deprimeret og holder sygdommen fra døren ved at fortælle andre om sine oplevelser.
Da Søren Juhl efter at have fået en depression læste om PsykiatriFondens depressionsskole, var han ikke i tvivl. Det måtte han prøve. Nu er han ikke længere deprimeret og holder sygdommen fra døren ved at fortælle andre om sine oplevelser. .

Den kom langsomt snigende, og i slutningen af februar lød diagnosen: depression.

Det var kombinationen af arbejdspres og et perfektionistisk og kritisk sind, der gjorde, at 33-årige Søren Juhl udviklede en depression. Hans adfærd ændrede sig, han havde ikke lyst til at lave noget og begyndte langsomt at isolere sig. Han havde det fysisk dårligt med hovedpine og søvnløshed og var konstant angst og nervøs.

Søren Juhl søgte læge og kom i medicinsk behandling og trappede ned i arbejdstimer.

På arbejdet blev han kun mødt med forståelse og opbakning. Han blev tilbudt psykologtimer og var i en løbende og åben dialog med arbejdspladsen.

Alligevel blev depressionen værre og værre, og i maj måned blev han sygemeldt.

Men Søren Juhl havde ikke tænkt sig at give op. Han havde netop læst en artikel om PsykiatriFondens depressionsskole i København og var ikke et sekund i tvivl om, at dette var løsningen for ham.

Jeg tænkte med det samme. Dét skal jeg bare prøve her kan jeg få hjælp. Jeg fik lyst til at tage kampen op, fortæller han.

Derfor pendlede han mellem Århus og København til kursets i alt seks gange. Forventningerne blev mere end indfriet, og han lærte hurtigt nogle redskaber at kende, så han kunne få vendt de negative tanker til noget positivt. Samtidig mødte han andre mennesker, der tumlede med de samme tanker og følelser som han selv. Og så fik han åbnet op og talt ud om sine oplevelser.

Åbenhed er alfa og omega. Hvis du sidder og roder med det selv, tager tankerne magten fra dig. Du kan ikke tænke rationelt. Tankerne kan tit virke meget sande, selvom det i virkeligheden er noget vrøvl, forklarer Søren Juhl og fortsætter:

Skolen har gjort mig bevidst om mine tankemønstre, så jeg hurtigt opsnapper, når jeg er på vej den forkerte vej.

Nu, cirka ni måneder efter, er Søren Juhl ude af sin depression. Han er tilbage på fuld tid som grafisk designer af merchandise hos LEGO, han går i flytterod, og til foråret venter både bryllup og barn.

Depressionen lurer dog i baghovedet. Der er høj risiko for tilbagefald, men Søren Juhl er fast besluttet på, at han vil holde depressionen fra døren.

Ud over motion og lange ture på sin motorcykel finder han stor hjælp i at fortælle andre om sit forløb. Han holder foredrag på arbejdet, arbejder på at få depressionsskolerne udbredt til resten af landet og har sågar planer om at skrive en bog sammen med Johannes Møllehave.

Og så holder Søren Juhl fast i de positive tanker:

Jeg har haft meget svært ved at lære at elske mig selv, men nu tror jeg efterhånden, tiøren er ved at falde. Jeg har altid talt meget kritisk og bedømmende til mig selv. Sådan ville jeg aldrig behandle et andet menneske, så det skal være slut. Men det er en læreproces, der formentlig skal vare resten af livet, siger han.

Søren Juhl har selv designet plakaten, han holder på billedet. Han håber at kunne få sat plakaten i produktion og på den måde støtte PsykiatriFondens arbejde.
Søren Juhl har selv designet plakaten, han holder på billedet. Han håber at kunne få sat plakaten i produktion og på den måde støtte PsykiatriFondens arbejde.