Kan krigsskibe bekæmpe pirater?

Piraterne breder sig i hele Det Indiske Ocean og kan på langt sigt true Vestens forsyninger. Der er i øjeblikket mere end 25 krigsskibe i området, men alligevel bliver der flere og flere pirater

Somaliske pirater på stranden nær Hobyo. Det er en helt ny udvikling, at pirater fra Somalia bortfører søfolk uden at tage deres skib, siger ekspert.
Somaliske pirater på stranden nær Hobyo. Det er en helt ny udvikling, at pirater fra Somalia bortfører søfolk uden at tage deres skib, siger ekspert. . Foto: Jehad Nga.

NEJ

mener Lars Bangert Struwe, der forsker i pirateri ved Center for Militære Studier, Københavns Universitet

Hvad skal Danmark gøre for at komme piraterne til livs?

"Vi skal etablere en piratstrategi. Indtil nu har vi sendt krigsskibene "Esbern Snare" og "Absalon" af sted, og det har været en lappeløsning, for det ændrer ikke ved situationen inde i Somalia. De seneste 2000 års historie om pirater viser, at problemerne skal løses på land."

Hvordan skal det ske?

"Somalia er delt i tre dele, og i Somaliland og Puntland findes en svag struktur, som vi må støtte. Lige nu har de to områder intet incitament til at bekæmpe pirater. Vi må hjælpe med at opbygge politi, kystvagt og støtte en økonomisk udvikling. Men vi skal stille som betingelse for støtten, at de bekæmper piraterne."

Men der er allerede mange udviklingsprojekter i gang ?

"Ja, men initiativerne skal koordineres. Det bliver de ikke i dag."

Hvorfor ikke sætte militæret ind i de områder, piraterne opererer fra?

"De seneste 20 års militære indsats i fejlslagne stater har lært os, at der ikke findes lette løsninger. Der er så ufattelig mange håndvåben i Somalia, at en militær intervention ville kræve mange soldater. Vi kan uddanne politienheder og kystvagter og eventuelt bruge private sikkerhedsfirmaer til at styrke sikkerheden, men en egentlig militær intervention vil ikke løse problemet."

Hvad sker der, hvis vi fortsætter med kun at sende krigsskibe til Det Indiske Ocean ?

"Så vil piraterne fortsætte helt ufortrødent, og der vil ske en voldsom militarisering af søfarten. Man kan forestille sig, at rederierne går ind og hyrer lejesoldater for at rydde op i Somalia. I sidste ende vil det ramme vores forsyningsveje, og vores varer vil blive meget dyrere, hvis ikke problemet kommer under kontrol."


JA

mener medlem af Folketingets Forsvarsudvalg for De Konservative, Helge Adam Møller

Hvad skal Danmark gøre for at komme piraterne til livs?

Den langsigtede løsning er at få bragt orden i Somalia. Men det kan tage to, fem eller 10 år. Derfor må man her og nu lave løsninger, der gør det langt sikrere for søfolk at færdes i området, og samtidig skal vi gøre situationen så risikabel som mulig for piraterne. Nu er der planer om at oprette fængsler i Somaliland og Puntland. Det er et kæmpe fremskridt, at det bliver muligt at sende piraterne til fængsler i nærområdet. Et andet fremskridt er, at flere danske skibe nu har mulighed for at bruge bevæbnede vagter. Tre til fire danske skibe har allerede fået sådan en tilladelse.

Men krigsskibene har sejlet i Det Indiske Ocean i flere år, og det har ikke standset piraterne. Tværtimod?

Vi skal gøre det endnu sværere at være pirat. Det bør overvejes at indføre en international regel, som betyder, at fiskere i området, der pågribes med eksempelvis kalashnikovs og stiger, kan retsforfølges.

Er krigsskibene en lappeløsning?

Ja, det kan man sige. Men hvis de 25-30 krigsskibe i området blev trukket hjem, ville situationen forværres. Den langsigtede løsning er, at Somalia bliver stabiliseret. Men hvis det først er på plads i 2016, må vi gøre noget inden da. Derfor må vi lave en løsning, der gør det sværest muligt for piraterne at opbringe skibe.

Hvorfor ikke gribe ind militært?

Somalia er et kæmpe land, så opgaven er nærmest umulig. Hvis vi holder op med at bekæmpe piraterne med krigsskibe, bliver situationen fire til fem gange værre. Hver gang en pirat får en løsesum, bliver han millionær. Hvis vi kan opnå en situation, hvor fire ud af fem pirater kommer i fængsel, så bliver tilskyndelsen til pirateri meget mindre.


soendergaard@k.dk