Kan man have hjertet siddende i højre side?

En læser har hørt om mennesker med hjertet i den forkerte side. Virkelig-heden er endnu mere forkludret. For faktisk har hele 600 danskere alle deres indre organer siddende spejlvendt

Det lyder som en bakke-snagvendt-historie. Men faktisk er der én for hver 8500 mennesker, der bliver født med organerne placeret spejlvendt. Det svarer til, at cirka 600 danskere altså har hjertet og milten siddende til højre side for midten, mens leveren og blindtarmen er til venstre.

Det er der ikke noget farligt i, og langt de fleste opdager først forbytningen den dag, lægen står og roder forvirret med sit stetoskop. I ganske få tilfælde er der dog ikke tale om en komplet spejlvending. Her ligger organerne nærmest hulter til bulter, og den tilstand er som regel dødelig.

Hvorfor nogle mennesker er spejlvendte, er forskerne endnu ikke helt sikre på, men det har formentlig at gøre med de gener, der styrer fosterlivets højre-venstre-udvikling. Det besvarer dog ikke spørgsmålet om, hvordan generne kan kende forskel på højre og venstre? I biologien er det desuden som regel sådan, at der er en udviklingsmæssig fordel ved den måde, alt levende er bygget op på. Men hvad er fordelen ved, at organerne sidder, som de sidder når man åbenbart kan leve lige så fint, hvis de sad spejlvendt?

Det er ikke kutyme for Spørg om Alt at stille spørgsmål tilbage, men i dette tilfælde rejser det foreløbige svar på spørgsmålet blot endnu flere spørgsmål, som måske kan besvares en anden gang.

sporgomalt@kristeligt-dagblad.dk

Spørg om Alt

Undrer du dig også ind imellem? Om noget, du har hørt eller oplevet? I serien Spørg om Alt kan du få svar. Stil dit spørgsmål til sporgomalt Spørg om alt.