Kaos om kurs og formand hos Kristendemokraterne

I dag holder Kristendemokraterne landsmøde efter partiets tredje valgnederlag i træk. Både formandsvalg og fremtidens politiske kurs er uafklarede spørgsmål

Til Kristendemokraternes landsmøde er der i dag 5 kandidater til formandsposten
Til Kristendemokraternes landsmøde er der i dag 5 kandidater til formandsposten. Foto: Arkivfoto.

Først var der ingen tvivl om, at Bjarne Hartung Kirkegaard ville fortsætte som Kristendemokraternes formand. Men umiddelbart efter valgnederlaget i september bebudede den tidligere parlamentariske leder, Per Ørum Jørgensen, at han gerne ville være partiformand. Og så ville han alligevel ikke efter nogle dage, da der angiveligt var brug for en anden til at samle partiets fløje.

LÆS OGSÅ: Tid til selvransagelse for Kristendemokraterne

Når Kristendemokraterne i dag holder landsmøde i Middelfart, er Per Ørum Jørgensen imidlertid igen formandskandidat, nu i et kampvalg med fire modkandidater, som i mellemtiden har meldt deres kandidatur. Han forklarer, at han har fået så mange opfordringer til at kandidere, blandt andet fra det stærke Vestjylland, at han ikke kunne sige nej.

Når han trak sig kort efter valget, skyldtes det, at han var udkørt oven på den hektiske valgkamp, lyder det i dag.

Det er dog ikke kun valget af en ny formand, der er uafklaret. Også spørgsmålet om, hvilken politisk kurs Kristendemokraterne skal følge, er det.

Dele af partiet ønsker, at man langt klarere skal vedkende sig det kristne livs- og menneskesyn og afvise pladderhumanismen, som en af formandskandidaterne Suresh Jeyasingham udtrykker det forud for mødet.

Foruden de to nævnte stiller også Egon Jakobsen, Peter Høst og Kirsten Hasberg op som formandskandidater.

Den kristne ugeavis Udfordringens redaktør, Henri Nissen, er hovedbestyrelsesmedlem og meldte sig som kandidat, umiddelbart efter at Per Ørum Jørgensen trak sig, men siden har også Henri Nissen trukket sig.

Selvom partiet nu har tabt tre folketingsvalg i træk og står over for en vanskelig udfordring med igen at blive opstillingsberettiget, tror Henri Nissen ikke, at spørgsmålet om at nedlægge partiet kommer til at fylde på landsmødet.

Jeg er ikke ordfører for, at vi skal lukke partiet, men jeg vil arbejde for, at vi i hovedbestyrelsen tager mulighederne op, siger han og henviser til, at man kan overveje, om partiet skal fusionere med andre partier, om Kristendemokraterne kan blive enige om i samlet flok at gå over i et andet parti, eller om partiet skal gøres til en politisk forening.

Her vil de nuværende medlemmer kunne bevæge sig videre til andre partier, men fortsat have et inspirationsforum at mødes i, som kan agere tænketank for eksempelvis etiske og sociale spørgsmål.

På Kristendemokraternes hjemmeside lyder det, at det næste store mål er kommunalvalget i 2013, hvor partiet vil arbejde for at sikre sig mere end otte pladser i landets kommunalbestyrelser og byråd.

Men ifølge Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet og politisk kommentator, er der flere bump på vejen, inden det mål kan nås.

Værdipolitikken er ofte ikke en del af den kommunale og regionale diskussion. For eksempel er beslutninger vedrørende sundhedsvæsenet og herunder abort og kunstig befrugtning ikke kommunale anliggender, siger han.

Lars Hovbakke Sørensen kalder det ret usædvanligt, at der er fem kandidater til en formandspost. Ofte er der kun en enkelt eller to potentielle nye formænd for et parti.

De forskellige bud på en formand afspejler den krisesituation, som partiet har befundet sig i i et stykke tid. Der er forskellige opfattelser inden for partiet af, hvad strategien skal være fremover, og hvad der ligger i det at være kristendemokrat, siger Lars Hovbakke Sørensen.

anne.jensen@k.dk

hoffmann@k.dk