Kaos ved vaccinationscentre: Ældre må vente udenfor i kulden

Dårlige adgangsforhold og lange køer i frostvejr møder nogle af landets ældste borgere, når de skal coronavaccineres. ”Dybt forfærdeligt” og udtryk for manglende omsorg, mener ordførere

Køerne til vaccinecentrene kan være lange. Og kolde. Det får nu ordførere til at råbe i vagt i gevær. (Arkivfoto).
Køerne til vaccinecentrene kan være lange. Og kolde. Det får nu ordførere til at råbe i vagt i gevær. (Arkivfoto). . Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Ældre og svækkede mennesker, der står i lange køer udendørs i temperaturer omkring frysepunktet. Det var det syn, som mødte Christian Christensen fra Herlev på Region Hovedstadens vaccinationscenter på Baltorpvej i Ballerup, hvor han i mandags havde bestilt tid til sin svigermors første vaccine. Her blev Christian Christensen og hans svigermor, Etly Wettersteen, en 95-årig gangbesværet kvinde, mødt af mangelfuld skiltning, besværlige adgangsforhold og mere end 100 meter kø i frostvejr.

”Svigermor var træt allerede efter gåturen fra parkeringspladsen. Jeg hentede en stol i bygningen og måtte parkere hende udenfor, mens jeg spurgte efter en indgang, hvor der ikke var trapper. Hun var ikke klædt på til kulden og hundefrøs,” forklarer Christian Christensen.

På den anden side af bygningen, ved indgangen for gangbesværede, var situationen endnu værre.

”Folk stod i mere end 100 meter kø ud af det telt, der var tænkt som venteområde. Det var ældre mennesker. Det var handicappede. Nogle græd, og der var folk, som vendte om igen,” beretter Christian Christensen, som ikke så nogen anden udvej end at sætte svigermoderen tilbage i den varme bil og køre hende hjem igen uden vaccinestik.

Christian Christensen og Etly Wettersteens oplevelse i Ballerup står ikke alene. I forrige uge berettede JydskeVestkysten ligeledes om ældre mennesker, som måtte stå i kø i tre graders frost uden for et vaccinationscenter i Kolding.

Ved Øksnehallen på Vesterbro i København stod Kim Wiesener og hans 96-årige mor ikke i kø udendørs, da moderen i mandags skulle vaccineres. Men indenfor var tidsplanen skredet med en time, hvorfor de måtte tage plads og vente i et område, hvor det var svært at holde afstand. De endte med at bruge over to og en halv time på at få moderen vaccineret.

”Da hun først havde fået sit stik, var hun så udmattet af ventetiden og af at sidde i over en time på en ubekvem stol, at jeg blev nødt til at skaffe hende en kørestol, hun kunne fragtes ud til taxaen i. Den var der også over en times ventetid på, fordi de angiveligt kun havde tre af slagsen derude,” siger Kim Wiesener.

Oplevelsen i Øksnehallen efterlod ikke Kim Wiesener med indtrykket af, at der var styr på tingene. Hans kritik går hverken på det sundhedsfaglige eller ”det venlige, dog hårdt pressede, sundhedspersonale”, men på det organisatoriske.

”Rent ud sagt havde man ikke fornemmelsen af at befinde sig i et velfærdssamfund på toppen af dets ydeevne, men nærmere i et presset, halvfattigt og nedslidt system med for få ressourcer til rådighed,” siger han og tilføjer:

”Bare det at se de her gamle mennesker sidde på stolene og vente var nærmest som at se krigsflygtninge på en banegård.”

Hos Ældre Sagen fortæller vicedirektør Michael Teit Nielsen, at organisationen har kendskab til flere eksempler på problemer i forbindelse med vaccinationen af de ældste borgere.

”Mange oplever forvirrende kommunikation, lang transporttid, lang ventetid, eller at det kan være svært at få en tid. Det burde jo være en kæmpe glædesdag, men det bliver for mange en træls og kaotisk oplevelse fra det øjeblik, man får besked om, at man skal vaccineres, til det er fuldbyrdet.”

Beretningerne om pressede forhold på vaccinationscentrene er nye for De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, som ser på sagen med stor alvor.

”Det er simpelthen ikke i orden. Vi har at gøre med nogle af de svageste og mest sårbare, og de skal ikke behandles så uhensigtsmæssigt. Hvis de kommer til tiden, skal de selvfølgeligt vaccineres, så de kan komme hjem igen,” siger Per Larsen, som appellerer til en bedre planlægning.

Det samme gør Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, som finder sagerne ”dybt forfærdelige”.

”Det er ældre og sårbare mennesker, og det er den koldeste tid på året lige nu. Det er fuldkommen forrykt, at det kan ske. Og man kan ikke ligefrem sige, at vi har fået så mange vacciner, at der ikke har været tid til at få styr på det,” siger Liselott Blixt, som vil tage problemet op med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med Sundhedsministeriet, som henviser til Region Hovedstaden.

I et skriftligt svar til Kristeligt Dagblad kalder Kirstine Vestergård Nielsen, konstitueret vicedirektør i Region Hovedstadens Akutberedskab, det ”dybt beklageligt, at der opstod så lang kø i vaccinecentrene mandag”. Hun oplyser, at Region Hovedstaden, som er ansvarlig for centrene i Ballerup og Øksnehallen, lytter til kritikken og justerer i centrene ad hoc.

”Vaccinecentrene er stadig nye, og der er mange ting, som erfares og handles på, samtidig med at vi er i drift. Det er aldrig afprøvet før, men vi gør vores bedste og håber på forståelse for, at der kan være ting, der løbende skal rettes til,” skriver Kirstine Vestergård Nielsen i mailen og fortsætter:

”Mandag havde vi cirka 700 svage borgere igennem. Fra weekenden nedskalerer vi til 500 i den gruppe, belært af mandagens erfaringer med kødannelse og mange gangbesværede borgere. Desuden rekvirerer vi yderligere kørestole til alle centrene.”

Rasmus Horn Langhoff, sundhedsordfører for regeringspartiet Socialdemokratiet, fortæller, at han ikke kender til de omtalte problemer på vaccinecentrene.

Men Rasmus Horn Langhoff, hvad tænker du om, at for eksempel en ældre dame på 95 år må stå ude i kulden og vente, når hun har bestilt tid?

”Jeg kan ikke helt se, hvordan jeg skal forholde mig til noget, jeg ikke ved noget om, ud over, hvad du lige har fortalt mig, som du har fået at vide af nogle andre.”