Prøv avisen

Karen Jespersen dømt for injurier

Ytringsfriheden vandt i denne retssag, mener Karen Jespersen, der har modtaget en dom for injurier mod muslimsk talsmand Zubair Butt Hussein Foto: Jacob Nielsen Denmark

Men både Zubair Butt Hussain og Karen Jespersen (V) betegner udfaldet af sagen som en sejr for demokratiet

Stor lettelse. Det var Zubair Butt Hussains reaktion, da han klokken lidt over klokken 10 i går formiddag blev ringet op af sin advokat på sit kontor i Sundhedsstyrelsen. De seneste to et halvt år har den 36-årige tidligere talsmand for Muslimernes Fællesråd brugt mange kræfter på en injuriesag mod tidligere velfærdsminister Karen Jespersen (V). Han ville renses, efter at den daværende minister i 2009 beskyldte Hussain for at gå ind for stening.

I går stadfæstede Østre Landsret så den tidligere byretsdom, og Karen Jespersen blev dømt for injurier. Hun skal betale 10.000 kroner i godtgørelse til Zubair Butt Hussain og fire dagbøder af 250 kroner.

Jeg er meget tilfreds med afgørelsen. Den viser, at selvom man er folkevalgt, er der grænser for, hvordan man kan ytre sig i den offentlige debat. Selvfølgelig skal vi have en fri debat med højt til loftet, men der skal også være en vis disciplin, siger Zubair Butt Hussain.

Han ikke lægger skjul på, at sagen rent personligt har været en stor belastning.

Den har okkuperet mange af mine ressourcer. Det vækker indignation, når nogen fremsiger de påstande, jeg har været udsat for. Forhåbentlig gavner dommen ikke kun mig, men hele samfundet. Sagen viser, at der er grænser for, hvordan man kan ytre sig, og samtidig har den også sat fokus på reglerne for fri proces og reel lighed for loven, lyder det fra Zubair Butt Hussain.

Tidligere velfærdsminister Karen Jespersen (V) afviser, at sagen er et nederlag for hende som politiker. Hun henviser til, at landsretten udelukkende har dømt hende for påstandene om stening. Til gengæld fastslår dommen, at hun har ret til bruge betegnelsen ekstremist om den tidligere talsmand for Muslimernes Fællesråd.

Jeg frikendes i den del af dommen, hvor jeg er blevet beskyldt for at bruge ordet ekstremist. Da det er et spørgsmål af væsentlig betydning for ytringsfriheden, er jeg meget tilfreds med denne afgørelse. Ytringsfriheden vandt i denne retssag, skriver Karen Jespersen i en mail.

Zubair Butt Hussain tager beskyldningerne om ekstremisme med sindsro:

Hun siger, at hun har kaldt mig ekstremist ifølge til Nudansk Ordbog, og der siger definitionen ikke, hvad man er ekstrem indenfor. Og det er rigtigt, at jeg er ekstremt demokratisk anlagt, siger Zubair Butt Hussain.

Den to år lange sag har kostet Zubair Butt Hussain op mod en kvart million kroner i sagsomkostninger, mens Karen Jespersen får dækket sine udgifter, fordi hun var minister, da hun rejste beskyldningerne.

Den skævhed fik i foråret en række prominente politikere til at nedsætte en støttegruppe med blandt andre de to tidligere udenrigsministre Uffe Ellemann Jensen (V) og Mogens Lykketoft (S).

Ifølge lederen af støttegruppen, Zenia Stampe, er der til dato samlet 130.000 kroner ind, og indsamlingen af de resterende godt 120.000 kroner vil i gå i gang efter domsafsigelsen.

Jeg er glad på retssystemets vegne, fordi Zubair Butt Hussain nu har fået ret. Men det er ærgerligt, at man skal betale en kvart million kroner for at blive renset. Politikerne bør kigge på reglerne for fri proces, siger Zenia Stampe.

soendergaard@k.dk