Katte, kaniner og marsvin: Dyr efterlades i papkasser eller dumpes på rastepladser

Sidste år skaffede Dyrenes Beskyttelse nye hjem til 8207 forskellige dyr, hvoraf flere end 1000 var smidt ud på en måde, hvor loven var overtrådt. Fremgangsmåderne chokerer selv hærdede dyreværnsfolk

Udover at blive smidt ud er der også mange katte, der ”blot” overlades til sig selv. Det mærkes særligt nu, hvor landets sommerhuse lukkes ned for vinteren.
Udover at blive smidt ud er der også mange katte, der ”blot” overlades til sig selv. Det mærkes særligt nu, hvor landets sommerhuse lukkes ned for vinteren. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Svend blev smidt ud i en skov sammen med sin mor og søskende. Sådan står der på hjemmesiden hos Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde. Svend er et marsvin, men side efter side kan man hos landets internater læse lignende historier om katte, kaniner og andre kæledyr, som stilles i en papkasse i naturen, foran andre menneskers hoveddør eller på en rasteplads.

Fremgangsmåderne chokerer selv hærdede dyreværnsmennesker som Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse:

”Uanset baggrunden er det helt uacceptabelt og i øvrigt en overtrædelse af dyreværnsloven,” siger han.

Nogle gange findes dyrene døde eller for dehydrerede til at blive reddet. Findes de i tide, er de stressede og angste.

”De forstår ikke, hvad der foregår, og er jo også i livsfare. Vi ved meget lidt om de mennesker, der dumper dyr, og som dermed lader andre rydde op efter deres uansvarlige adfærd. Men det undrer mig, at det stadig sker, når der er andre muligheder,” siger Jens Jokumsen.

Kun få dumpingsager opklares, men indimellem sker det, at der står navn og adresse på kassen, fordi det er en, man har fået leveret varer i efter køb på nettet.

”Det er en forglemmelse, men jo meget nyttigt med hensyn til opklaringen,” siger Jens Jokumsen.

Sidste år skaffede alene Dyrenes Beskyttelse nye hjem til 8207 forskellige dyr. Ud af dem var mere end 1000 smidt ud på en måde, hvor loven var overtrådt. Tallene har ligget konstant de seneste år, og man må vel glæde sig over, at det ikke er stigende, mener Jens Jokumsen. Steget er til gengæld opkaldene til dyrenes vagtcentral 1812. Sidste år ringede rekordmange – 134.762 – for at melde et dyr i nød, og det tal forventes at stige i år. Det er positivt, for det viser, ”at der også er mange, der bekymrer sig om dyrenes ve og vel,” siger Jens Jokumsen.

I Danmark er der ikke politisk opbakning til en egentlig kattelov og derfor ingen krav om, at de, som hunde, skal registreres. I Sverige og Belgien er det derimod lovpligtigt for katteejere at mærke deres dyr, ligesom man ”skal undgå” uønskede killinger.

Ud over at blive smidt ud er der også mange katte, der ”blot” overlades til sig selv. Det mærkes særligt nu, hvor landets sommerhuse lukkes, og feriegæster ikke længere fodrer den mor med killinger, der måtte komme forbi. I Odsherred har Karla Kattehjem fået de første nødstedte killinger ind fra sommerhusområderne.

De tætte bånd mellem dyr og mennesker har tidligere inspireret provst i Rødovre-Hvidovre Pastorat Jørgen Degn Bjerrum til at holde gudstjeneste for mennesker med kæledyr.

”Har man som menneske kastet sig ud i at få et dyr, er det også ens ansvar at passe på det. Og bliver man overvældet af at stå med en kat og seks killinger i stedet for bare en kat, er det rigtige at give dyrene i hænderne på nogen, der kan hjælpe,” siger han, og minder om de glæder, dyr giver mennesket.

”Under corona opdagede mange glæden over at have et kæledyr. Selv lagde jeg mærke til, at flere i deres digitale møder havde en kat gående på bordet. Nu, hvor folk møder på arbejde igen, husker man forhåbentlig det ansvar, der følger med at glæde sig over et dyr,” siger Jørgen Degn Bjerrum.

Også i Dyrenes Beskyttelse har man været opmærksom på, om ”corona-kæledyr” afleveres tilbage, men internaterne er ikke blevet løbet over ende af den grund.

”Under corona oplevede vi en kæmpe interesse for at adoptere dyr, og når vi får nogle af de dyr tilbage, er forklaringen sygdom i familien, flytning eller andet. Det kan godt være, at det for nogle gik lidt stærkt med at anskaffe sig et kæledyr, men det er ikke den forklaring, vi hører, og vi oplever ikke et boom i tilbageleveringer,” siger Jens Jokumsen.

Danmark side 4