KD-formand om Jens Rohdes “usædvanlige“ abortforslag: Det står for egen regning

Højst usædvanligt, at Jens Rohde udfordrer Kristendemokraternes partilinje med nyt abortforslag, siger politisk kommentator. Ingen bliver ekskluderet på grund af politiske uenigheder, siger KD-formand

Få dage inden sit exit stillede Jens Rohde et beslutningsforslag uden om partitoppen i Kristendemokraterne. Det opfordrer regeringen til at arbejde for, at “kvinders ret til abort gøres til en ukrænkelig og umistelig internationalt anerkendt rettighed”.
Få dage inden sit exit stillede Jens Rohde et beslutningsforslag uden om partitoppen i Kristendemokraterne. Det opfordrer regeringen til at arbejde for, at “kvinders ret til abort gøres til en ukrænkelig og umistelig internationalt anerkendt rettighed”. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Jens Rohde smækkede ikke med døren, da han fredag annoncerede, at han efter næste valg siger farvel til Christiansborg og Kristendemokraterne, hvor han det seneste år har været politisk ordfører. Han vil bare noget andet med sit liv end politik, lød det fra Kristendemokraternes eneste MF’er, der også har siddet i Folketinget for Venstre og efterfølgende Radikale Venstre. 

Få dage inden sit exit stillede han dog et bemærkelsesværdigt beslutningsforslag uden om partitoppen i Kristendemokraterne. Det opfordrer regeringen til at arbejde for, at “kvinders ret til abort gøres til en ukrænkelig og umistelig internationalt anerkendt rettighed”, hvilket landsformand Isabella Arendt bekræfter er i modstrid med partiets politik på abort-området.

At et folketingsmedlem stiller et beslutningsforslag, som går direkte imod partilinjen, er uhørt, mener politisk kommentator Hans Engell:

“Det er totalt usædvanligt. Men hele forløbet om Jens Rohdes overgang til Kristendemokraterne har været usædvanligt,” siger han.

Netop som Jens Rohde meldte sig ind hos Kristendemokraterne i april sidste år, fremlagde partiet en politisk plan frem mod 2030. Da partiet blev stiftet i 1970, var det blandt andet i protest mod liberaliseringen af abortlovgivningen, men i den nye plan var blot en halv side ud af 48 sider dedikeret til netop abortspørgsmålet. 

“Det er KD’s mål at nedbringe antallet af aborter i Danmark, men vi vil ikke kompromittere eller begrænse kvindens ret hertil,” står der blandt andet i planen, hvor fokus er, at kvinder skal have ret til uvildig rådgivning både før og efter en abort.

Med 2030-planen måtte man gå ud fra, at Jens Rohde og Kristendemokraterne havde fundet en formulering, som alle kunne leve med, siger Hans Engell. 

“Men meget tyder på, at partiets bagland ikke har kunnet leve med det, og derfor har abort-diskussionen ligget som en latent sprængfarlig sag for partiet. I sidste ende har de formentlig alligevel ikke kunnet enes om partilinjen i den her sag. At de overhovedet kunne finde et kompromis, var i sig selv også mirakuløst.”

Landsformand Isabella Arendt var ikke bekendt med Jens Rohdes beslutningsforslag, før han fremsatte det, fortæller hun.

“Men vi har været bevidste om Jens’ holdning længe, så på den måde er det ikke en overraskelse, at han mener det, han gør. Men han er også klar over, at det er ikke er partiets linje, men hans egen holdning, som står for egen regning.”

Kan du som formand acceptere, at et medlem fremsætter et beslutningsforslag, som er i direkte strid med partilinjen?

“Hvis du mener, at alternativet er at ekskludere ham, så ja, det kan vi godt acceptere. I KD har vi aldrig ekskluderet nogen på baggrund af politiske uenigheder, og det kommer vi heller ikke til. Jeg havde da helst set, at han havde holdt sig inden for den vedtagne politik i sit beslutningsforslag, men det er ikke noget, vi begynder at smide medlemmer ud for.”

Anser du uenigheden mellem partiet og Jens Rohde som en detalje eller en central uenighed?

“I forhold til abortpolitikken er det en central uenighed. Altså hvorvidt Danmark skal være en global spydspids, eller om kvinden skal have ret til abort, som er et sundhedspolitisk og dermed indenrigspolitisk spørgsmål, som ethvert land må forholde sig til. På den måde er der en uenighed om abortpolitikken i det beslutningsforslag, som er af en vis størrelse, men det er en uenighed, vi har været bevidst om.“

Er der holdninger til abort, som er uforenelige med at være medlem af Kristendemokraterne?

“Det har jeg svært ved at forestille mig. Man skal som medlem af Kristendemokraterne kunne være indforstået med den vedtagne tekst og politik, men vi rummer bredt. Vi har medlemmer, som er arge modstandere af abort, og vi har mennesker som Jens Rohde, der er fortaler for abort på globalt plan. Der er plads til begge, så længe man udviser en rimelig tolerance og respekt for hinanden.“

Kan du forstå, hvis nogle er i tvivl om, hvad Kristendemokraterne mener om abort? 

“Jeg håber, at både næstformand Marianne Karlsmose og jeg tydeligt har slået fast, hvad partiets politik er både i jeres avis, på sociale medier og andre steder, og man derfor ikke er i tvivl, når et medlem udtaler sig for egen regning.“

Isabella Arendt oplyser, at hverken partiets holdning til abort eller 2030-planen bliver ændret efter et folketingsvalg.

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra Jens Rohde, men han er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser.