Kedsomhed er blevet et ideal

Ifølge lektor Einar Baldvin Baldursson burde alle øve sig på at kede sig, for det er gennem kedsomhed, at vigtige refleksioner opstår. Og noget tyder på, at flere er begyndt på netop det. Foto: Nima Stock/Ritzau Foto

Vi er på vej ind i de introvertes og nørdernes tidsalder, hvor det at være dygtig til noget, som man dyrker for sin egen interesses skyld, er eftertragtet. Her bliver kedsomhed også noget meningsfuldt
Einar Baldvin Baldursson

I det hurtige og konstant digitale liv har mange glemt, hvordan man keder sig. Som en modreaktion er kedsomhed blevet et ideal, som i fremtiden vil blive dyrket mere og mere, mener eksperter. Når kedsomheden omfavnes, kan den tilbyde tankerne en dybde, som den hurtige underholdning ikke formår

”Jeg keder mig.” Ordene er løbet over læberne på mange børn gennem tiden, men i dag kan ordene let afvæbnes med en tablet eller smartphone, der åbner dørene til en ny og i hvert fald på overfladen stimulerende digital verden. At kedsomheden forsvinder, kan virke som en god ting, men når evnen til at kede sig forsvinder ud af sindet, tager den fordybelsen med sig, og det er langt fra en god ting. Det har flere og flere opdaget, og derfor er kedsomheden igen begyndt at blomstre i samfundet.

Einar Baldvin Baldursson er lektor i psykologi på Aalborg Universitet og har de seneste 20 år beskæftiget sig med kedsomhed i sin forskning. Han er begejstret over, at flere har opdaget kedsomhedens positive sider, som han de sidste 20 år har argumenteret for. Der er nemlig brug for kedsomheden i en verden, hvor vi hele tiden afbrydes og skal skifte fokus.

”Grundighed og refleksion finder vej gennem processer, hvor man keder sig. Samtidig falder stressniveauet, og man bliver bedre til at håndtere forhold i verden, der ellers kunne udmunde i stress,” siger Einar Baldvin Baldursson.

Ifølge lektoren burde alle øve

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.