Kend reglerne for små gør det selv-projekter

Overholder du ikke reglerne, når du bygger nyt i haven, risikerer du at få problemer med både kommunen og din nabo.

Som udgangspunkt skal du ikke søge byggetilladelse, hvis du opfører et drivhus i din have. Men bygger du en udestue i drivhuset, bliver det pludselig et udhus, der skal bruges til ophold . og du vil derfor skulle søge byggetilladelse. (Arkivfoto) Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Har du planer om at bruge ferien på diverse gør det selv-byggerier i haven, så vær opmærksom på, at du ikke har frit spil, selv om du ejer matriklen.

Byggereglementet gælder nemlig også for mange af de mindre byggeprojekter. Og bygger du legehuset for tæt på skellet eller glemmer du at søge byggetilladelse til dit shelter, bryder du reglerne.

- Det kan være, kommunen bliver opmærksom på det, idet du søger byggetilladelse til noget helt andet, siger Tine Nielsen, der er ekspert i arkitektur og bygningslovgivning hos Videncentret Bolius.

Det kan også være din nabo, der mener, at dit byggeri ikke overholder reglerne og er gået videre med det til kommunen, som har pligt til at følge op på det.

Du kan herefter blive bedt om at fjerne dit byggeri for egen regning og samtidig risikere at få en bøde.

Tine Nielsen anbefaler derfor, at du tager en snak med din nabo og fortæller, hvad du har af planer, inden byggeprojektet sættes i gang.

- Nogle gange kan man komme til at tage nogle værdier fra naboen, uden man overhovedet var klar over det. Det kan være, at hytten i træet lige præcis tager solen på naboens terrasse eller skygger for deres planter, siger hun.

Sørg også for at registrere dit byggeri i Bygnings- og Boligregistret, så du senere undgår problemer med dit forsikringsselskab.

- Det er i det register, at selskaberne henter oplysninger, når de skal tilbyde forsikringer. Så hvis byggeriet ikke er blevet registreret der, indgår det ikke i forsikringen, siger Tine Nielsen.

Det betyder, at dit udhus eller shelter ikke vil være forsikret, hvis der pludselig opstår en skade.

Inden du går i gang med dit byggeri, bør du ligeledes overveje, hvor langt dine håndværkerevner rækker.

De fleste vil kunne bygge et simpelt legehus i en trætop, vurderer Morten K. Mathiasen, der er tømrer og afdelingschef hos Byggesagkyndig.nu.

- Skal det bare være et par brædder, hvor ungen kan stå og kigge ud, kan man godt lave det på en weekend, siger han.

Men hvis du skal lægge tag på, og det skal være sikkert for børnene at færdes i, kan det være mere tidskrævende. Et legehus kræver som udgangspunkt ikke byggetilladelse.

Overvejer du derimod at bygge et shelter, skal du til gengæld have fat i kommunen, ligesom du skal sikre dig, at hænderne er ordentlig skruet på.

- Et shelter er dyrere at lave og kræver typisk lidt flere kompetencer, fordi man skal være i stand til at brænde tagpap og støbe et fundament, siger Morten K. Mathiasen.

/ritzau fokus/