Prøv avisen

Når Casper Christensen og Lars Mikkelsen bliver døbt, er det godt mediestof

”Mange voksne bliver døbt, fordi de nærer et behov for at været forankret i noget større, uden at de nødvendigvis kan sætte en masse ord på. Men de bøjer sig for noget større," siger Sørine Sørine Gotfredsen Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix og Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Når en skuespiller eller politiker bliver døbt, kan det trække overskrifter og opmærksomhed på sociale medier. Interessen peger på en generel længsel i tiden, lyder det fra fagfolk

Knap tre ud af fire danskere er døbte, men når en kendt dansker fortæller om sin voksendåb, kan det alligevel trække overskrifter.

I sidste uge skrev DSB-magasinet Ud & Se, at komikeren Casper Christensen er blevet døbt. En række medier fulgte op på historien og hundreder af brugere satte sig til tasterne og ønskede komikeren tillykke.

Andre udtrykte skepsis på sociale medier. Komikerens dåb var en joke og et mediestunt, skrev nogle.

At en kendt persons dåb vækker opmærksomhed, har også folketingspolitiker Jacob Mark (SF) oplevet. I foråret fortalte han i Kristeligt Dagblad, at han var blevet døbt. Historien om dåben blev delt af andre medier, og det overraskede politikeren, hvor mange reaktioner han modtog på sociale medier og i sin indbakke.

”Jeg vidste godt, at det kunne undre nogle, at en ung socialist fra Køge var blevet døbt, men jeg havde ikke troet, at historien ville få så megen opmærksomhed. Ikke alle forstod min beslutning, men generelt var der stor opbakning samt varme og kloge hilsner fra folk.”

Når Jacob Mark i dag ser tilbage på de mange reaktioner på sin dåb, ser han det som en spejling af en længsel i tiden.

”Vi er mange, som har svært ved at tale om tro, men vi er samtidig mange, som søger en forankring i noget, som er større end os selv i en tid, hvor vi også er meget alene på et eksistentielt plan, og her er kirken en vigtig institution.”

Det sker jævnligt, at en voksen knæler ved døbefonten i Jesuskirken i Valby, hvor Sørine Gotfredsen er sognepræst. Og selvom dåb af voksne er udbredt, undrer det hende ikke, at kendte danskeres dåb vækker opsigt i medierne.

”Vi så noget af det samme, da skuespilleren Lars Mikkelsen blev døbt. Komikeren Casper Christensen har tidligere inkarneret alt det, som er modsigelsen af den kristne dåb. Han har også fortalt om kokainmisbrug, men det overrasker jo næppe. Men at han bliver døbt, går simpelt hen ikke op, og derfor har det også fået mediedækning.”

Sørine Gotfredsen efterlyser en forståelse for, at voksne, som knæler ved døbefonten, ofte kommer med stor usikkerhed.

”Mange voksne bliver døbt, fordi de nærer et behov for at været forankret i noget større, uden at de nødvendigvis kan sætte en masse ord på. Men de bøjer sig for noget større.”

Ifølge lektor Kirstine Helboe Johansen, lektor i praktisk teologi ved Aarhus Universitet, er det sandsynligt, at endnu flere voksne danskere vil knæle ved døbefontene i landets kirker de kommende år.

”Der er tendenser til en retraditionalisering i Danmark. Engang tyede søgende til Østens visdom, men det er min oplevelse, at det ikke længere er hipt at have en guru. Flere er blevet så tilpas fjerne fra vores egen tradition, at de finder det nærliggende at rette deres søgen mod folkekirken, hvor man de senere år har gjort meget for at for at være kirke for søgende.”

Komikeren Casper Christensen kalder selv den megen omtale af hans dåb for tankevækkende.

”Jeg har været lidt længe om at blive døbt, men egentlig er det jo meget normalt at blive døbt i dette land.”