KGB-chef: Jeg gav DKP penge til det sidste

En tidligere KGB-chef fortæller nu, at han afleverede penge til DKP's top frem til Sovjetunionens sammenbrud

KGB's sidste chef i Danmark, Nikolaj Sjatskikh, står i Mogenavisen Jyllands-Posten søndag for første gang frem og fortæller, at Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, modtog kontanter fra Moskva frem til kort før Sovjetunionens sammenbrud i 1991

Samt at nuværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) som DKP-formand vidste det.

Det strider ifølge Jyllands-Posten mod Ole Sohns forklaring. Gennem 20 år har Ole Sohn fastholdt, at han aldrig modtog kontanter fra moderpartiet i Moskva og ikke kendte til de sorte penge.

Nikolaj Sjatskikh var KGB's stationschef på den sovjetiske ambassade i København 1984-92. Han siger, at han personligt afleverede penge fra Moskva til DKP's top frem til Sovjetunionens sammenbrud.

Den 85-årige tidligere KGB-chef erindrer kun svagt Ole Sohn, men siger, at han gav pengene til Ole Sohn eller en person, som DKP-formanden havde bemyndiget til opgaven.

- Pengene kunne kun gå til formanden eller én, som han havde givet fuldmagt, siger Nikolaj Sjatskikh.

Ole Sohn mindes ikke at have mødt Nikolaj Sjatskikh og fastholder sit ukendskab til pengene fra Moskva.

- Jeg har utallige gange tidligere sagt, at jeg ikke har modtaget sorte kontanter fra Sovjet i min tid som formand for DKP, ligesom jeg heller ikke har autoriseret andre til det, hedder det i en skriftlig kommentar fra Ole Sohn til avisen.

Koldkrigshistorikeren Thomas Wegener Friis kalder Nikolaj Sjatskikhs forklaring troværdig, bl.a. fordi den passer med de øvrige oplysninger i sagen.

- De nye oplysninger skader Ole Sohns troværdighed yderligere, siger Thomas Wegener Friis.

Professor Sven G. Holtsmark, Institut for Forsvarsstudier ved Forsvarets Højskole i Oslo, advarer mod at tillægge forklaringen stor betydning.

Han mener, at den tidligere KGB-chef ræsonnerer sig frem til, at han må have givet Ole Sohn pengene.