Khader vil have resolution om kristenforfølgelser

De Konservative har foreslået en resolution, der forpligter regeringen på at bekæmpe kristenforfølgelser

Naser Khader (K) har bedst om en forespørgselsdebat, der skal sætte forfulgte kristne på dagsordenen i Folketinget. – Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen
Naser Khader (K) har bedst om en forespørgselsdebat, der skal sætte forfulgte kristne på dagsordenen i Folketinget. – Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Naser Khader (K), du har bedt om en forespørgselsdebat og foreslået en resolution om, at regeringen skal italesætte kristenforfølgelser i højere grad. Hvorfor det?

”Jeg synes, at det er vigtigt, at den nye regering fortæller os, hvor højt dette emne er på dagsorden. Vi fik oprettet en enhed i Udenrigsministeriet under den forhenværende regering, og jeg vil gerne vide, om den fortsætter og desuden høre, hvad regeringen har tænkt sig at gøre ved dette alvorlige problem med kristne som den mest forfulgte religiøse gruppe. Vi vil gerne have dem til at forpligte sig på ikke at nedprioritere indsatsen.”

Den nuværende regering har meldt ud, at denne enhed fortsætter, og at de prioriterer området. Hvad er det, der får dig til at frygte, at de vil nedprioritere spørgsmålet?

”Jeg føler mig ikke sikker på, at enheden bliver ved med at være, som den oprindeligt var tænkt. Det har jeg ikke kunnet få nogen garanti for, så nu vil vi gerne finde ud, om de vil fortsætte med at tage emnet alvorligt.”

Kan du komme nærmere ind på, hvor din mistanke kommer fra?

”Jeg kan ikke gå i detaljer, men jeg vil gerne have en politisk debat om, hvorvidt regeringen skal forpligte sig på at tage problemet alvorligt.”

I dit forslag til en resolution lyder det, at forfulgte kristne skal have særligt fokus og opmærksomhed frem for at tale om forfulgte religiøse mindretal generelt. Du har selv siddet i regering, så hvorfor sørgede I ikke bare for det dengang?

”Jeg havde det også oppe på dagsordenen, men det var ikke noget, der havde de andre regeringspartiers (V og LA, red.) interesse. De Konservative ville som parti gerne have fokus på kristne som den mest forfulgte gruppe.”

Hvis ikke engang Venstre og Liberal Alliance er interesseret i at give forfulgte kristne særskilt fokus, er det vel urealistisk, at dit forslag bliver vedtaget?

”Jeg ved ikke, hvor de står, jeg har ikke talt med dem om det efter valget. Men det er ikke et emne, der har været højt på dagsordenen, så nu tager vi en forespørgselsdebat for at finde ud af, hvor de forskellige partier står. Jeg tror, at de andre borgerlige partier er mere optagede af det nu end tidligere. Det er noget, der optager flere og flere mennesker, så jeg tror godt, at der kan komme interesse for at få det højere op på dagsordenen.”