Khan-strid har rødder i familiefejde

Striden mellem Wallait Khan og Sikandar Malik Siddique kan meget vel være en udløber af en konflikt i Pakistan, mener ekspert

Interne pakistanske rivaliseringer har gjort sit indtog i dansk lokalpolitik. Fejden mellem indvandrerpolitikerne Wallait Khan og Sikandar Malik Siddique (S) bunder formentlig i en intern familierivalisering med stærke bånd til Pakistan.

Tallat Shakoor, der er ekstern lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, siger, at konflikterne mellem pakistanske familier har eksisteret i årtier under overfladen, men at det er første gang, at rivaliseringen nu bliver inddraget i det danske demokrati.

– Det ser ud, som om det udfolder sig som en vendetta. Det lader til, at Sikandar Siddique har overtaget modstanden imod Wallait Khan fra sin far i en forholdsvis ufiltreret form. Man går efter manden, siger Tallat Shakoor, der er vokset op i Danmark, men har indgående kendskab til pakistansk kultur.

I ugens begyndelse truede 19-årige Sikandar Malik Siddique (S) via sin far med at trække sig fra konstitueringsaftalen mellem S, R, SF og EL, hvis partierne fortsat ville støtte sig op ad Wallait Khans mandat.

Lektor Tallat Shakoor mener, at Siddique-familiens reaktion er et udtryk for, at indvandrerpolitikernes interne stridigheder rykker ind på den danske demokratiske arena.

Sikandar Malik Siddiques far og Wallait Khan er rivaler i pakistansk politik. Faderen, Malik, betegner sig selv som cheforganisator for den skandinaviske del af det pakistanske parti Muslim League og siger, at Wallait Khan er brudt ud af partiet i Pakistan.

Tallat Shakoor kender ikke detaljerne i konflikten mellem Wallait Khan og Siddique-familien, men fremhæver, at det meget vel kan være gamle, interne stridigheder fra Pakistan, der bliver overført til dansk politik.

– Wallait Khan og Siddique er ikke bare på kollisionskurs, fordi de ikke kan lide hinanden. Der er en organisationskultur, som gør, at konflikten bliver mulig. Siddique og Khan har deres egne støtter blandt dansk-pakistanere, som bekender sig til to forskellige fronter. Det er en forlængelse og en udløber af nogen af de konflikter, vi ser i Pakistan, siger Shakoor.

Wallait Khan trak sig i går fra den 2. næstformandspost i Borgerrepræsentationen, som han var stillet i udsigt. Det mener Klaus Bondam (R) efter et gruppemøde hos De Radikale. Det skete med henvisning til den megen uro om hans person.

– Vi har hilst Wallait Khans udmelding velkommen. Jeg synes, at han bidrager konstruktivt og positivt til, at vi kan få genskabt troværdigheden og tilliden til Borgerrepræsentationen. Nu er vi i stand til at se københavnerne i øjnene igen, siger Klaus Bondam.

I aftes holdt konstitueringspartierne møde på Rådhuset for at tale om fordelingen af de sidste poster i Borgerrepræsentationen.

/ritzau/

Læs mere under Leder