Kirke fejrer Tour de France: Cykelsport passer godt med den kristne grundfortælling

Ved Sankt Jakobs kirke på Østerbro arrangerer man i dag en stor Tour de France-fest i forbindelse med løbets første etape i København. En af initiativtagerne er kirke- og kulturmedarbejder Lenemarie Løwe Olsen

Kirke fejrer Tour de France: Cykelsport passer godt med den kristne grundfortælling
Foto: Privatfoto.

Lenemarie Løwe Olsen, hvad sker der ved jeres arrangement i eftermiddag?

Enkeltstarten passerer lige forbi vores kirke, så vi er et bagtæppe for Tour de France i dag. Og det vil vi gerne favne ved at holde en fest. Selve arrangementet bliver meget dynamisk, for vores grønne område ved kirken er også en del af tilskuerområdet til løbet. På vores område vil der være en scene med koncerter. Vores kapelmester har endda komponeret et særligt stykke musik til dagen.

Derudover vil man kunne købe mad og drikke, der selvfølgelig er fransk inspireret. Og ikke mindst vil vi dele merchandise ud med Ibskallen på, som både er kirkens logo og prilgrimstegnet på at nå frem. Hele arrangementet er centreret om sætningen “kirken er altid på ruten.” Vi er meget glade for at ligge så tæt på selve ruten. Men vi ser også begivenheden som en mulighed for at fortælle en mere universel historie. Nemlig at kirken altid skal være tilstede, der hvor menneskene er.

Hvorfor har i valgt at afholde arrangementet?

Kirker har altid været orienteringspunkter. Både grundet deres placering, der ofte er på en høj eller lignende, men også grundet deres arkitektur. Så man har altid pejlet efter kirker, når man skulle planlægge en rute - også ruten til Tour de France. I dag er det så ikke en stor katedral i Nantes eller Paris, der bliver talt om undervejs på Touren, men 'lille' Sankt Jakobs kirke i København. Vil vi sørge for, at det ikke bare er kirken, der bliver lagt mærke til, men at der også bliver vist et aktivt kirkeliv frem.

Derudover synes vi, at den mytiske grundfortælling som cykelsporten rummer godt kan tale ind i en kirkesammenhæng. Tour de France er historien om en rejse, ligesom kristne pilgrimsfortællinger- og rejser kan være det. Samtidig er det en historie om stor lidelse, ofre, nederlag og sejre. Der er noget stort og episk over Tour de France, som vi synes godt kan kobles til den kristne grundfortælling.

Det lyder som et arrangement, der godt kunne koste nogle penge. Hvorfor skal folkekirken bruge penge på noget, der har med cykelsport at gøre?

Det er et spørgsmål, vi både anerkender og har overvejet. Det er jo et større arrangement, hvilket er forbundet med nogle udgifter. Men samtidig ser vi det som en unik mulighed for at være synlige i vores lokalsamfund. Vi vil vise, at vi er til rådighed for menneskene omkring os, når der sker noget, som de er optagede af.

Og så er der nogle mennesker, som vi har svært ved at nå. Der er mange, en stor del medlemmer af folkekirken, der måske glemmer, at vi eksisterer. Vi kan bruge den her anledning til at fange nogle af de menneskers opmærksomhed. Og jeg vil mene, at vi får rigtig meget synlighed for en forholdsvist lille beløb.

Hvad håber i på at få ud af arrangementet?

Vi vil vise os frem og forhåbentlig opnå en ny dialog ved at være en aktiv del af begiveheden og samfundet her på Østerbro. Vi kan mærke, at alle rundt om os er meget optaget af Tour de France. Og vi mærker også, at befolkningen her i området er glade for, at vi går så aktivt ind i det her.

Vi har blandt andet et stort banner, der hænger på kirken. Og det har simpelthen helt konkret gjort, at der er flere mennesker end normalt, der søger hen til kirken og går ind for at se den.

Hvor meget følger du, udover etaperne i Danmark, med i Tour de France?

Jeg må indrømme, at jeg er sådan en, der ser Tour de France ud af øjenkrogen. Min indgang til det har været fascinationen af Tour de France som et episk og litterært fænomen mere end det sportslig.