Kirkefrygt: Modebranchen svækker korsets betydning

Topmodeller, popstjerner og andre, der hyppigt optræder i de kulørte blade, har taget korset til sig som et modesymbol. Det har fået ærkebiskoppen af Canterbury til at advare om, at den populære brug af korset som et modesymbol er med til at udvande korsets kristne betydning

I avisen The Guardian siger modeskribenten og forfatteren Harriet Walker, at kristne og kristendommen ikke har patent på korset. Arkivfoto. Model med kors.
I avisen The Guardian siger modeskribenten og forfatteren Harriet Walker, at kristne og kristendommen ikke har patent på korset. Arkivfoto. Model med kors. . Foto: Harald Vorsteher.

For de tidlige kristne var korset et symbol på skam. I dag er det mere udbredt som et symbol på skønhed, som du hænger rundt om halsen, skriver Justin Welby i forordet til en ny bog, Looking Through the Cross (Set gennem korset).

Han refererer videre til en gammel ven, som plejede at sige, at den lidelse, der er i korset, svarer til at gå med en lille gylden galge eller elektrisk stol om halsen.

Kristendom med et kraftløst kors er en kristendom uden en trone til Kristus og uden noget at stræbe efter for kristne. Et kors, der ikke har nogen vægt, er ikke værd at bære. At se ind i korset er at søge dets tyngde, skriver ærkebiskoppen videre ifølge avisen Daily Mail.

Og dermed giver han bolden op til en større debat.

LÆS OGSÅ: Biskop sætter populær indvandrerpræst på plads

I avisen The Guardian siger modeskribenten og forfatteren Harriet Walker, at kristne og kristendommen ikke har patent på korset.

At påstå, at korset ganske enkelt kun er et kristent motiv, svarer til at eksistere i et vakuum. At udtrykke skuffelse over det faktum, at det blot er en anden nipsgenstand, svarer til helt at misforstå pointen, hvilket er noget kirken har været god til over de seneste 2000 år. Når de insisterer på stilstand, bliver de irrelevante. Og når de gør det i så stærke vendinger, inviterer det til en billedstorm, skriver hun.

I avisen The Times har præsten Martin Startin skrevet et indlæg om sagen.

Jeg føler, at det mere er som om, at korset har mistet noget af sin kraft og betydning, og at det derfor bliver overtaget af modebranchen. Madonna, sangeren og ikke Jesu moder, har måske været en rollemodel i den bevægelse. Jeg kan huske, hvordan hun begyndte at bære en rosenkrans som en del af sit image. Men hvor det havde en betydning for hende på grund af hendes opvækst, så blev det kopieret af andre, for hvem det havde mindre betydning, siger Startin.

Aviserne har i deres omtale af sagen bragt billeder af berømtheder, som bærer tøj og smykker, der tydeligvis er hentet fra det kristne univers, eksempelvis popstjernen Katy Perry, som er iført en gylden kjole udsmykket med kristne ikoner, og teenageidolet Justin Bieber med et sølvkors i en lang kæde om halsen.