Kirkelig fond involveret i borgmesters boliggevinst

Frederiksbergs borgmester scorer 16 millioner kroner på en lejlighed, han i 2016 købte af fonden Eksistens. Bolighandlen får hård kritik: "Uanset om man har rent mel i posen eller ej, vil folk have en mistanke"

Borgmester på Frederiksberg Simon Aggesen har en drøm om, at Roskildevej skal graves ned under jorden, og på arealet over vejen skal Frederiksberg Have og Søndermarken slås sammen til en park, der blandt andet gør det muligt at lade zoologiskhave vokse sammen på midten. Foto:
Borgmester på Frederiksberg Simon Aggesen har en drøm om, at Roskildevej skal graves ned under jorden, og på arealet over vejen skal Frederiksberg Have og Søndermarken slås sammen til en park, der blandt andet gør det muligt at lade zoologiskhave vokse sammen på midten. Foto:.

Borgmester i Frederiksberg Kommune Simon Aggesen (K) lavede en god handel i sommer. Ifølge Ekstra Bladet kunne han nemlig i juni sælge sin 460 kvadratmeter store lejlighed på Frederiksberg Allé til 16 millioner kroner mere, end hvad han havde købt den for blot tre år og 10 måneder forinden i oktober 2016.

Og som i alle sager, hvor nogen har lavet en god handel, er der en anden part der står tilbage og føler sig mindre heldig. I dette tilfælde er det den kirkelige fond Eksistensen, der blandt andet driver forlag og også hører hjemme på Frederiksberg i København. Det var denne fond, der i oktober 2016 solgte lejligheden til byrådsmedlemmet Simon Aggesen for 9,5 millioner kroner. Markant mindre end de 25,6 millioner kroner, borgmesteren solgte de nu to lejligheder for i juni i år. Simon Aggesen blev i marts 2019 udnævnt til borgmester i kommunen, der i over 100 år har haft konservativt styre.

Når generalsekretær i Eksistensens forlag Morten Christiansen i dag ser salgsprisen, kan han godt ærgre sig over, at fonden ikke selv har kunnet få den fortjeneste. Men han ser ikke nogen mulighed for, at man kunne have prioriteret anderledes dengang.

”Vi havde en lejer i lejligheden, der havde boet der i 40 år. Derfor kunne vi ikke sætte den til salg på det frie marked,” siger han.

Men en dag blev fonden kontaktet af Simon Aggesen, som først blev borgmester i 2019. Han ville gerne købe lejligheden og havde endda mulighed for at genhuse den daværende lejer, hvilket ikke havde været muligt for Eksistensen.

Ifølge Morten Christiansen fik man lavet to vurderinger af lejligheden og solgte den til en pris tæt på disse.

”Vi er ikke boligspekulanter, men jeg kan da i bakspejlet godt ærgre mig over, at vi ikke havde ventet to-tre år med at sælge den, hvis vi kunne genhuse lejeren, istandsætte den og få sådan en fortjeneste. Men det havde vi ikke netværk eller ressourcer til,” siger han.

Ifølge Ekstra Bladet var kvadratmeterprisen på den pågældende lejlighed markant lavere end gennemsnittet på Frederiksberg, da Simon Aggesen købte den i 2016. Dengang kostede en kvadratmeters lejlighed på Frederiksberg i gennemsnit 40.000 kroner. Eksistensen solgte imidlertid sin lejlighed for omtrent 20.000 kroner per kvadratmeter. Det til trods for, at en lejlighed i samme ejendom blev solgt til en kvadratmeterpris på cirka 51.000 kroner samme år.

Og det virker umiddelbart som en lav kvadratmeterpris, lyder det fra Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter. Han kan ikke vurdere sagen uden at kende mere til forholdene, men studser over, at prisudviklingen på den pågældende lejlighed ligger markant over den generelle prisudvikling for ejerlejligheder i København over samme periode.

”Priserne på lejligheder i København er steget med 15-20 procent over samme periode. Prisen på denne lejlighed er tilsyneladende steget med 169 procent i samme periode, så det ser naturligvis bemærkelsesværdigt ud, men jeg kan ikke vurdere den på afstand,” siger han og tilføjer, at det er en grim sag, fordi de involverede gør sig sårbare over for kritik.

”Når en fond sælger til en byrådspolitiker og prisstigningen er så markant højere end den generelle prisudvikling, åbner man en flanke for kritik. Uanset om man har rent mel i posen eller ej, vil folk have en mistanke og stille spørgsmål ved, hvilken forbindelse der er, og om noget er gået forud.”

Lejligheden blev solgt for 16 millioner mere end købsprisen, og efter istandsættelse endte gevinsten for Simon Aggesen på 11 millioner, siger han selv til Ekstra Bladet.

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med borgmester Simon Aggesen, der oplyser, at han ingen kommentarer har til artiklen.