Kirkelig kritik af at regeringen vil lukke lukkeloven

”Et kummerligt forslag”, kalder biskop regeringens forslag om helt at fjerne lukkeloven

Nu vil regeringen helt afskaffe lukkeloven og altså tillade alle butikker at holde åbent altid, også på de 13,5 helligdage, de i dag skal holde lukket.
Nu vil regeringen helt afskaffe lukkeloven og altså tillade alle butikker at holde åbent altid, også på de 13,5 helligdage, de i dag skal holde lukket. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

Lukkeloven er blevet liberaliseret flere gange, senest i 2012, da butikker fik lov til at holde åbent døgnet rundt, undtagen på kirkens helligdage, nytårsdag, nytårsaftensdag fra klokken 15 samt grundlovsdag. Nu vil regeringen helt afskaffe lukkeloven og altså tillade alle butikker at holde åbent altid, også på de 13,5 helligdage, de i dag skal holde lukket.

Forslaget afvises dog af både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, så det bliver umuligt at få politisk flertal for det inden næste valg. Også fra kirkeligt hold lyder der protester mod idéen og tankegangen bag forslaget.

Biskop i Ribe Stift, Elof Westergaard, siger:

”Fjerner man lukkeloven, giver man nok individet frihed, men man mister samtidig blik for, hvad der samler folk. Det vil være en forarmelse af vores fællesskab. Derfor synes jeg grundlæggende, det er et kummerligt forslag.”

Forslaget vil formentlig ikke få indflydelse på kirkegangen i Danmark, vurderer biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær, men alligevel er også han kritisk.

”Jeg synes, at det er synd for de butiksansatte, og så er det også udtryk for den tendens, hvor vi som mennesker skal være forbrugere hele døgnet rundt. Det synes jeg er ærgerligt. Jeg tror, at vi som mennesker har godt af at kunne holde fri og at møde hinanden, uden at der er nogen, der pludselig skal ud at handle. Vi har brug for, at der er nogle dage, der adskiller sig fra de andre,” siger han.

Professor (mso) ved Aarhus Universitet Peter Lodberg, som forsker i religion og politik, mener, at regeringens forslag er et signal om, at forbrug og vækst trumfer religionsudøvelse.

”Det er interessant, at en borgerlig regering, der har indskrevet i regeringsgrundlaget, at Danmark er et kristent land, ophæver de fysiske rammer for, at det kan lade sig gøre, at man kan gå i kirke på helligdagene, hvis man altså ønsker det. Forslaget er endnu et eksempel på, at markedsorienteringen og ønsket om succes og vækst har erstattet den kristne tanke om frelse. Vi er ikke kun forbrugere, men også mennesker, der har brug for at komme ned i tempo og få den rytme i samfundet, som Jan Lindhardt (tidligere biskop over Roskilde Stift, red.) talte om,” siger Peter Lodberg.

I regeringsgrundlaget understreges, at ”Danmark er et kristent land, og den evangelisk-lutherske kirke indtager en særstatus som folkekirke”.

Regeringspartiet De Konservative har tidligere forsvaret lukkeloven varmt. Fra midten af nullerne splittede emnet partiet, men i dag er der fuld opbakning til helt at afskaffe loven.

”Jeg synes ikke rigtig, at der er nogen sammenhæng mellem at ville bevare Danmark som et kristent land og så lukkeloven,” siger erhvervsordfører Anders Johansson fra De Konservative.

”Vi ønsker at sikre, at butikkerne kan holde åbent, når danskerne gerne vil handle. Det vil de jo typisk, når de har fri. Butikkerne oplever stigende konkurrence fra nethandel, og vi er nødt til at sikre en lige konkurrence, så de fysiske butikker kan holde åbent, når de vil.”

Anders Johansson mener også, at man kan argumentere for, at det tjener familielivet, at butikkerne skal kunne holde åbent altid.

”Vi synes, at man som familie skal kunne planlægge, hvornår man vil handle ind. Og så lever vi i en tid, hvor de normale 8-16-job bliver mere flydende,” siger han.

Som nævnt afvises forslaget af både S og DF.

”Det kan vi slet ikke støtte. Vi synes, at vi i forvejen har en meget liberal lukkelov,” siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for DF.

”De ganske få dage, der er tilbage, er en beskyttelse over for mindre virksomheder, som ikke har mange ansatte i butikken, og hvor man ikke bare kan få folk ind til at vikariere. Vi skal værne om de små detailbutikker, som ikke skal holde åbent, når andre holder fri for at markere de kristne højtider,” siger han.