Kultur- og kirkeminister kan være på vej mod Europa-Parlamentet

Kultur- og kirkeminister Mette Bock er indstillet som Liberal Alliances spidskandidat til Europa-Parlamentet, men holder alle muligheder åbne

Mette Bock har været medlem af Folketinget for Liberal Alliance siden valget i 2011.
Mette Bock har været medlem af Folketinget for Liberal Alliance siden valget i 2011. Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Ritzau Scanpix .

Liberal Alliances hovedbestyrelse har indstillet Mette Bock som spidskandidat til Europa-Parlamentet. Dermed kan den 61-årige politiker være på vej ud som kirke- og kulturminister, en post, hun har haft siden 2016, hvor Liberal Alliance ligesom De Konservative indtrådte i regeringen.

Mette Bock kan altså komme til at føre europæisk valgkamp, mens hun er minister. Men hun lægger vægt på, at situationen kan ændre sig meget hurtigt. Det er usikkert, om der kommer valg til Folketinget eller til Europa-Parlamentet først, og kirke- og kulturministeren kan ikke udelukke, at hun vil fortsætte som minister efter et folketingsvalg, hvis muligheden byder sig først.

”Hvis der kom folketingsvalg i det tidlige forår, og det førte til, at jeg blev spurgt, om jeg ville være minister, ville jeg sige ja. For det fineste, man kan gøre, er at repræsentere sit land,” siger Mette Bock og tilføjer, at hun er glad for at være kirkeminister og gerne vil være det mange år endnu. Hun vil ikke udelukke nogen af de to politiske poster.

Politisk kommentator Erik Holstein fra Altinget mener ikke, at det umiddelbart svækker Mette Bocks nuværende position som kultur- og kirkeminister, når hun melder ud, at hun har i sinde at stille op til Europa-Parlamentet.

”Normalt vil en minister være varsom med at melde den slags ud. Men i dette tilfælde mener jeg ikke, det gør den store forskel. Chancen for, at hun er minister efter næste valg, må siges at være stærkt begrænset, da Liberal Alliance efter alt at dømme ryger ud af regeringen, ligegyldigt om flertallet bliver rødt eller blåt,” siger Erik Holstein, der vurderer, at hun har en god chance for at blive valgt ind i Europa-Parlamentet.

”Det er ikke verdens stærkeste felt af borgerlige kandidater, og i betragtning af, hvor meget personlige stemmer tæller til Europa-Parlaments-valg, mener jeg ikke, det er helt urealistisk, at hun kan blive valgt ind. Jeg kan godt forstå, at Liberal Alliance vælger at opstille Mette Bock, for det giver partiet en reel chance for at blive valgt ind,” lyder det fra Erik Holstein.

Liberal Alliance samles på Fyn den 22. september og tager stilling til, hvem der officielt skal være partiets spidskandidat ved næste års valg til Europa-Parlamentet, der holdes mellem den 23. og den 26. maj 2019.

Artiklen er blevet ændret den 13. september kl. 11.58. Følgende citat er blevet fjernet:"Man kan ikke have et dobbelt mandat. Derfor trækker jeg mig som kirke- og kulturminister, hvis jeg bliver valgt til Europa-Parlamentet.”

Citatet er ikke korrekt. Det forholder sig omvendt. Mette Bock vil trække sit kandidatur til Europa-Parlamentet, hvis hun bliver tilbudt at fortsætte som minister i en regering inden da.