Prøv avisen

Kirken skal tænke i klima

Niels Henrik Arendt: "Kirken har et ansvar i klimadebatten". -

Er det nødvendigt med projektører mod kirkerne og konstant opvarmede kirkerum, spørger biskoppen i Haderslev

Folkekirken kan ikke redde verden, men kirken har osse et ansvar i klimadebatten og for energiforbruget i bl.a. de danske kirkerum. Det mener biskop Niels Henrik Arendt fra Haderslev Stift.

Han siger, at menighedsrådene er nødt til at forholde sig til klimadagsordenen og et muligt energifråds. Er det nødvendigt at holde varme i kirken hele ugen, fordi organisten skal øve en gang imellem. Eller fordi der er baby-salmesang hver 14. dag, spørger han.

I et nyhedsbrev i sit stift rejser han debatten, efter at han ofte er kørt hjem fra aftenmøder og foredrag og set projektør-belyste kirker. Sikken et el-forbrug, siger han. Når nu kirkerne i århundreder har ligget i landskabet som lidt mørke skygger, indimellem belyst af stjerner eller måneskin, er det så ikke i grunden mere naturligt, spørger biskoppen.

Kirkeministeriet har endnu ikke fastlagt nogen klima- eller energistrategi. Men informationskonsulent Jesper Engmark oplyser, at ministeriet er i gang med at revidere sin "konsulent-opsætning".

- Vi har overvejelser om at indføre en energikonsulent, siger han til Ritzau.

I en tyk rapport fra 2007 om kirkernes lokale økonomi fylder energibesparelser blot et par sider, men et eksempel fra Holmens Kirke i København viser, at der er mulighed for at spare. Ved at opsætte forsatsvinduer og nedsætte returtemperaturen på fjernvarmevandet kunne der spares 25 procent af den årlige varmeudgift på 170.000 kroner.

ARKIV--Kirken har et ansvar i klimadebatten. (Foto: Johan Gadegaard/Scanpix 2009) Foto: Johan Gadegaard