Kirken tøver med markering af Prinsens dødsfald

Landets kirker er blevet opfordret til at flage på halv stang, men ellers er ingen officiel markering af prins Henriks dødsfald planlagt. Stifterne oplyser, at de afventer en vejledning fra Kirkeministeriet, der kommer torsdag

Ifølge flere stifter er de særligt interesserede i at vide, om ministeriet vil anbefale en udvidet klokkeringning, der tidligere har fundet sted efter dødsfald i kongehuset. 
Kirkeministeriet ville onsdag ikke afsløre, om dette skal finde sted på tirsdag i forbindelse med Prinsens bisættelse i Christiansborg Slotskirke. På billedet ses regentparret ankomme til festgudstjeneste i selv samme kirke i 2012.
Ifølge flere stifter er de særligt interesserede i at vide, om ministeriet vil anbefale en udvidet klokkeringning, der tidligere har fundet sted efter dødsfald i kongehuset. Kirkeministeriet ville onsdag ikke afsløre, om dette skal finde sted på tirsdag i forbindelse med Prinsens bisættelse i Christiansborg Slotskirke. På billedet ses regentparret ankomme til festgudstjeneste i selv samme kirke i 2012. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Det er endnu uvist, hvordan landets sognekirker officielt vil markere prins Henriks død. Det viser en rundringning til alle stifter, der oplyser, at de afventer en vejledning fra Kirkeministeriet om, hvordan de skal agere i de kommende dage. Kirkeministeriet vil torsdag sende en meddelelse til biskopperne, provsterne og menighedsrådene.

Ifølge flere stifter er de særligt interesserede i at vide, om ministeriet vil anbefale en udvidet klokkeringning, der tidligere har fundet sted efter dødsfald i kongehuset. Ved dronning Ingrids begravelse i 2000 bad Kirkeministeriet for eksempel alle landets kirker om at lade klokkerne ringe i en halv time før og efter begravelsen.

Kirkeministeriet ville onsdag ikke afsløre, om dette skal finde sted på tirsdag i forbindelse med Prinsens bisættelse. Dog lyder det, at meddelelsen torsdag til biskopperne med flere indeholder nærmere information om klokkeringning i forbindelse med prins Henriks bisættelse fra Christiansborg Slotskirke.

Selvom der ikke er en officiel folkekirkelig markering på plads endnu, har enkelte kirkelige personer dog ladet høre fra sig efter meddelelsen om prins Henriks død. Blandt andre biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær, som skrev et opslag på Facebook onsdag:

”Prins Henrik har været en uvurderlig støtte for vor Dronning Margrethe II, og han blev en international øjenåbner for hele den danske befolkning. Som ung ønskede han at blive ambassadør for Frankrig, men blev i stedet en fantastisk ambassadør for Danmark. Han var højt begavet, humoristisk og besad en kunstnerisk åre, der viste sig både i udtryksfuld poesi og i adskillige enestående kunstneriske værker,” lyder det fra biskoppen.

De fleste stifter opfordrede desuden onsdag landets kirker til at flage på halv stang. Deriblandt Lolland-Falsters Stift, hvis biskop Marianne Gaarden oplyser, at man også der afventer instruktioner fra Kirkeministeriet om, hvordan markeringen af dødsfaldet ellers skal foregå.

”Vi har ikke gjort noget officielt endnu. I dag (onsdag red.) var der en andagt i domkirken som på enhver anden onsdag. Domprovsten holdt en fin andagt om askeonsdag, hvor vi mindes vores forgængelighed, og i den forbindelse blev prins Henrik både nævnt og mindet,” siger hun.

Ifølge biskop over Helsingør Stift Lise-Lotte Rebel vil biskopperne samlet formulere et kondolencebrev til kongehuset.

Derudover vil landets sognepræster helt naturligt og på eget initativ bede for kongehuset i sorgens stund i kirkebønnen på søndag, skriver hun i en mail til Kristeligt Dagblad, hvor det også lyder:

”Jeg selv mindes med tak adskillige gode stunder på Fredensborg Slot, som ligger i Helsingør Stift, og de festlige besøg ved modtagelsen af kongeskibet, når Dronningen og Prinsen har indledt deres sommertogt med første besøg i Helsingør.”

I Haderslev Stift har man foran domkirken sat et foto af prins Henrik på den flagstang, hvor flaget er på halv stang. Her har flere mennesker lagt blomster i løbet af onsdag og været indenfor i kirken og tændt lys for den afdøde, siger kirke- og kulturmedarbejdrer Henrik Engelbrekt Refshauge.