Prøv avisen

Kirkens Korshær: Flere fattige familier har brug for madpakker

For at få pengene til at strække hele måneden må en del af de dårligst stillede ifølge Kirkens Korshær fravælge mindst et måltid om dagen. Kirkens Korshærs familiestøttende arbejde uddeler derfor sunde madpakker i flere byer, og flere steder inddrages skolebørn i at smøre næste dags madpakke. Foto: Leif Tuxen

De seneste års nedskæringer i sociale ydelser har betydet, at flere udsatte familier ikke har råd til at spise tre måltider om dagen

Hver uge smører Helle Varbæk omkring 50 madpakker til udsatte børn i Kirkens Korshærs børnecafé på Christianshavn i København.

De seneste år har der været ekstra rift om de sunde madpakker, fordi et stigende antal familier er havnet i økonomisk fattigdom på grund af kontanthjælpsloftet og afkortelsen af dagpengeperioden. Indtrykkene fra Kirkens Korshær bekræftes af en ny undersøgelse fra den borgerlige tænketank Cepos. Den viser, at der er blevet flere fattige. I 2016 var der 50.000 relativt fattige i Danmark, hvilket er en stigning på 2600 personer i forhold til året før. For at få pengene til at strække hele måneden må en del af de dårligst stillede ifølge Kirkens Korshær fravælge mindst et måltid om dagen. Kirkens Korshærs familiestøttende arbejde uddeler derfor sunde madpakker i flere byer, og flere steder inddrages skolebørn i at smøre næste dags madpakke.

”Hvis jeg får 100 kroner i børnecaféen, kan jeg smøre 3-4 sunde og lækre madpakker med hjemmebagte grovboller, frikadeller, frugt og grøntsager, som familierne kan hente om eftermiddagen, så børnene kan spise dem om aftenen eller næste dag i skolen. Vi kan få en tur i svømmehallen eksempelvis for en mor og et barn eller en jule-teatertur. Vi kan også tage på nogle af de museer, der koster penge og for to gange 100 kroner kan vi invitere en familie i Zoologisk Have eller børnene kan spise på pizzeria,” fortæller Helle Varbæk fra Kirkens Korshærs børnecafé på Christianshavn.

Kirkens Korshær begyndte i 2016 at samle ind til økonomisk trængte mennesker i Danmark som protest mod en udvikling, hvor flere udsatte havner i fattigdom. Ved landsindsamlingen i november i år lykkedes det at samle 2,4 millioner kroner ind til socialt udsatte danskere, og sidste år kom der 3,4 millioner kroner i indsamlingsbøsserne. Pengene går til Kirkens Korshærs herberger, varmestuer, familiearbejde og andet socialt arbejde i 27 byer i Danmark.

”Vi møder økonomisk sårbare børnefamilier, der er isolerede og har svært ved at komme i kontakt med andre, for eksempel fordi de er i krise på grund af en skilsmisse, og vi støtter dem med sociale aktiviteter,” fortæller Helle Varbæk.

Der kommer hver uge godt 30 børn og 20 børnefamilier i børnecaféen på Christianshavn. Hver torsdag samles mellem 35 og 40 børn og forældre til gratis fællesspisning.

Aktiviteterne i Børnecaféen ligner på mange måder tilbuddene i de kommunale fritidsklubber. Men der er brug for indsatsen, fordi nogle af de mest sårbare familier ifølge flere sociale organisationer ikke har overskud til at deltage i sammenkomster på skolen, fordi de føler sig anderledes.

”Det er et tilbud til familier, der har brug for et ekstra fællesskab. Der bliver ikke lagt mærke til, om de er nyklippede, har været på ferie eller har set den nyeste film. Der er et andet fællesskab hos os, fordi man kan komme, som man er, og mærke nærvær og omsorg. Nogle af vores brugere er kommet her i mange år, og de kender og bruger hinanden,” siger Helle Varbæk.