Kister af pap vinder frem og gør begravelser mere bæredygtige

Det kan godt være en lidt dyrere løsning, men det er muligt at tage den sidste afsked i en kiste, der består af et mere bæredygtigt materiale.

En traditionel kiste vejer typisk 40 til 50 kilo. Og kombineret med den afdødes vægt kan den godt være tung at løfte. Alternativerne i pap vejer væsentligt mindre. (Arkivfoto).
En traditionel kiste vejer typisk 40 til 50 kilo. Og kombineret med den afdødes vægt kan den godt være tung at løfte. Alternativerne i pap vejer væsentligt mindre. (Arkivfoto). Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

De seneste år er interessen for at købe og spise bæredygtigt steget, og mange er blevet mere bevidste om deres energiforbrug. Nu er turen så kommet til den sidste rejse. Flere bedemænd oplever nemlig en stigende efterspørgsel og interesse for bæredygtige begravelser og bisættelser.

En af bedemændene, der har mærket den stigende interesse, er Michael Sparvath fra Begravelse Danmark på Fyn.

"Folk er for alvor begyndt at tage det mere miljøvenlige alternativ til sig," siger han og tilføjer:

"Den såkaldte orbit-kiste består af 80 procent mindre træ end en traditionel kiste. Og den vejer kun 12 kilo, så den er nemmere at bære for ældre," siger han.

Ifølge leverandøren Fuglebjerg Kistefabrik består orbit-kisten af en stærk letvægtsplade i pap fra bæredygtigt svensk skovbrug. Orbit-kisten har derfor i sagens natur en anden beskaffenhed end træ. Og efter flere prøvebrændinger er den blevet godkendt af Danske Krematoriers Landsforening.

Man skal dog have lidt flere penge op af lommen. Begravelse Danmark oplyser, at prisen for en traditionel kiste er 6095 kroner, mens orbit-kisten koster 7995 kroner.

En anden version kommer fra Green Goodbye, hvor yderkisten er af træ, som kan blive genbrugt op til 30 gange. Inderkisten er lavet af pap og kan tages ud, så den kan blive kremeret sammen med den afdøde. Green Goodbyes direktør, Jørgen Ødegaard, der selv er bedemand, forklarer, at der i gennemsnit går omkring 40 kilogram træ til en traditionel kiste:

"Vi kan klare det med syv kilo miljøvenlig genbrugspap, uden at der bliver fældet et træ."

Indmaden i den lette kiste består af genanvendt linned som for eksempel lagner, der har været brugt på et hospital.

Nastasia Tami Jensen fra Wismanns Begravelsesforretning i Roskilde forklarer, at bæredygtige bisættelser ikke fyldte meget, da hun for to år siden begyndte som bedemand.

"Men i dag er det vildt populært, og så snart folk hører om muligheden, er det det, de vælger," siger hun. /ritzau fokus/