Klagere får medhold: Ombygning af Nyborg Slot skal stoppes

Projekt om 2000 kvadratmeters nybyggeri lige op ad det fredede middelalderslot i Nyborg bremses på et tidspunkt, hvor to bevaringsværdige bygninger allerede er revet ned. Ifølge kulturarvsforening har Slots- og Kulturstyrelsen udvist uhørt magtarrogance i sagen

Slots- og kulturstyrelsen opgiver en del af slotsprojektet i Nyborg. Kritikere af projektet mener, at styrelsen har spillet gris med danmarkshistorien.
Slots- og kulturstyrelsen opgiver en del af slotsprojektet i Nyborg. Kritikere af projektet mener, at styrelsen har spillet gris med danmarkshistorien. Foto: PR-foto.

Adskillige års juridiske kampe om Nyborg Slots fremtid blev i går afsluttet, da Miljø- og Fødevareklagenævnet valgte at omstøde en dispensation, som Slots- og Kulturstyrelsen for halvandet år siden gav til at opføre et nybyggeri op ad det fredede slot.

Dermed må Slots- og Kulturstyrelsen og Østfyns Museer opgive den del af det store slotsprojekt i Nyborg, der blandt andet omfatter nybyggeri af en formidlingsbygning og en ombygning af slottets vagttårn til dobbelt højde.

”Projektet består af tre dele. Vi har renoveret Store Torv ved Nyborg Rådhus, så bytorvet kan anvendes som middelalder-turneringsplads. Vi er ved at sætte slottets kongefløj i stand fra top til tå, og det kører vi videre med. Den tredje del, som vi havde tænkt skulle genskabe fornemmelsen af det firefløjede fæstningsværk, Nyborg Slot var i middelalderen, må vi desværre opgive,” siger Jesper Hermansen, direktør i Slots- og Kulturstyrelsen og tilføjer:

”Vi kunne selvfølgelig overveje at indbringe afgørelsen for domstolene, men det tror jeg ikke, vi vil gøre.”

Mens direktøren er ked af afgørelsen, betegner Frederik Siemssen, formand for kulturbevaringsforeningen Kultur & Arv, dagen for ankenævnets afgørelse som ”glædens dag”.

”Det er en lang sej kamp, når man som vi har valgt at gå op imod staten. Men vi har hele tiden troet på, at vi ville vinde. Når man læser lovens bogstav og al tidligere praksis på området, er der intet at rafle om,” siger Frederik Siemssen, som i 2018 var med til at stifte Kultur & Arv som reaktion på dels sagen om kommuners destruktion af gamle byggetegninger, dels Nyborg Slot-projektet.

”Da planerne for projektet blev lagt frem i november 2017, blev det hele præsenteret som et fait accompli. Der blev ikke sat spørgsmålstegn ved noget, og derfor må alle involverede have troet, at alle tilladelser var på plads. Vi mente, at det var fuldstændig uhørt, at man på dette grundlag gik i gang med et projekt, som gik ud på at udvide med en 2000 kvadratmeters bygning lige op ad et fredet middelalderslot,” siger Frederik Siemssen, som betegner det som ”magtarrogance” fra Slots- og Kulturstyrelsens side, at projektet, som ankenævnet nu har bremset, allerede er sat i gang.

”Problemet har været, at Slots- og Kulturstyrelsen både er ejer af Nyborg Slot, forvalter af fredningsloven og bygherre på projeket. Det vil sige, at styrelsen har skullet give sig selv tilladelse til noget, som vi mener en kulturskat som Nyborg Slot er tredobbelt beskyttet imod af loven,” siger Frederik Siemssen, som uddyber, at projeket er på kant med både bygningsfredningsloven, lovbestemmelser om at sikre fortidsminder og en lov om at der skal være 100 meters zone omkring fredede bygninger, hvor man ikke må bygge.

Kultur & Arv, som har indbragt sagen for Miljø- og Fødevareklagenævnet sammen med tre andre foreninger har ikke opponeret mod de allerede gennemførte tiltag på torvet eller renoveringen af Kongefløjen. Men foreningen er alvorligt ked af, at to bevaringsværdige garnisonsbygninger fra 1800-tallet er revet ned som led i det nu skrinlagte projekt om et nybyggeri.

”Vi mener, at de bygninger er revet ned alt for tidligt, og særligt den søndre bygning har der slet ikke været nogen grund til at rive ned, da den ikke lå i vejen for projektet. Det er to meget fine klassicistiske bygninger, som man aldrig ville have fået lov til at rive ned andre steder,” siger formanden.

Til kritikken af nedrivningen er svaret fra Slots- og Kulturstyrelsen, at idet bygningerne ikke var fredede, men bevaringsværdige, har Nyborg Kommune haft hjemmel til at beslutte bygningerne revet ned, uanset Miljø- og Fødevareklagenævnets efterfølgende afgørelse. Afgørelsen rummer ingen kritik af nedrivningen eller krav om en genopførelse af bygningerne.

”Vi mente, vi var nødt til at rive de to bygninger ned, som ikke var en del af den middelalderlige fortælling om Nyborg Slot, for at vi kunne komme til at undersøge, hvad der var i jorden under bygningerne,” siger direktør Jesper Hermansen.

Frederik Siemssen siger hertil, at der ingen logik er i at rive over 150 år gamle bevaringsværdige bygninger ned for at undersøge, om der skulle være noget bevaringsværdigt fra middelalderen nedenunder:

”Vi synes, Slots- og Kulturstyrelsen har spillet gris med danmarkshistorien. De har gerne villet skabe en fortælling om middelalderen, og derfor har de revet fortidsmindefredede bygninger ned, som er med til at fortælle 253 års fæstningshistorie i Nyborg. Det rejser et vigtigt spørgsmål om, hvem der er dommer over, hvilken danmarkshistorie der er vigtigst.”