Klimaaktivist: Udskamning er ikke vejen frem

Klimaet kan kun reddes, hvis politikerne handler, siger gymnasielev Caroline Mahler Lundsteen, der deltager i stor klimastrejke i dag

Klimaaktivist: Udskamning er ikke vejen frem
Foto: Privatfoto.

Bevægelsen Fridays for Future holder international klimastrejkedag i dag med 475 klimastrejker over hele verden. I Danmark ventes mindst 5000 gymnasie- og skoleelever i Aarhus og København at strejke og demonstrere. En af de strejkende er 17-årige Caroline Mahler Lundsteen, der går i 2. g på Det frie Gymnasium i København og er aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Hvorfor arrangerer I en klimastrejke?

Videnskaben siger meget tydeligt, at vi har meget kort tid til at handle. Vi kræver, at politikerne tager klimakrisen mere seriøst ved at handle nu og lader være med at henvise til, at situationen kan løses med teknologier, som endnu ikke findes.

Hvorfor deltager du i strejken?

Jeg synes, det er en god måde at kræve handling på. Jeg er bekymret og vred over uretfærdigheden i, at det er de lande, der udleder mindst CO2, som rammes hårdest af naturkatastrofer. Der har for eksempel lige været voldsomme oversvømmelser i Pakistan.  

Hvorfor laver I en skolestrejke? Mange vil mene, at uddannelse er det, der kan udvikle nye teknologier, som  kan redde klimaet.

Tiden er knap, og vi gør opmærksom på, at der er brug for handling nu. Vi mener, der skal sættes skat på CO2, laves en begrænsning af den animalske produktion og et stop for udvidelsen af den fossile økonomi, så der for eksempel ikke foretages nye olieboringer. Det skal gøres, før jeg om 10 år måske er vindmølleingeniør. 

Hvad tror du, der kommer ud af strejkerne?

Der er 475 klimastrejker rundt om i verden i dag, og jeg håber, at politikerne vil lytte og lade løfter om CO2-reduktion blive til flere konkrete planer. 

Hvad gør du selv for at leve klimabevidst?

Jeg flyver ikke og spiser plantebaseret. Men klimakrisen skal ikke kun løses af den enkelte, for så kan det hurtigt komme til at handle om dårlig samvittighed. Så vil mange lukke af og føle sig personligt angrebet. Klimaskam er ikke vejen frem. Det er vigtigt, at der bliver taget et politisk ansvar. Vi kan ikke for evigt fortsætte med økonomisk vækst på en planet med begrænsede ressourcer.

Er ungdommen særlig klimabevidst?

Det faktum, at vi i dag forventer at samle flere tusind skolelever på gaden i Danmark viser, at klima er noget, mange unge går op i. Men interessen for klima er ikke forbeholdt de unge. Vi vil da rigtig gerne have andre generationer med.

Der er krig i Europa, inflation og så også klimakrisen. Mange føler en vis håbløshed. Risikerer de andre kriser ikke at svække interessen for klima? 

Følelsen af håbløshed kender jeg godt. Men netop derfor er det vigtigt at fokusere på de ting, der kan gøres. Det kan være svært at tale om klima, når der er krig. Men omvendt kan vi bruge krigen og energikrisen til at diskutere, hvordan vi bliver fri for fossile brændstoffer.  

Du bliver selv student næste år. Skal du holde sabbatår og ud at rejse?

Jeg skal helt klart have et sabbatår eller to for at finde ud af, hvad jeg skal. Jeg vil gerne ud i verden, men det skal ikke foregå med fly. Jeg har været på flere dejlige rejser med tog til Berlin og Stockholm. 

Hvor meget tid bruger du på klimaaktivisme?

Godt 10 timer om ugen, og nogle gange mere. Jeg går til møder, cykler rundt med bannere, skriver debatindlæg og sørger for opslag på sociale medier. Klimabevægelsen er et godt sted at være sammen med andre, som tror på en bedre verden. 

Hvad laver du ellers i din fritid?

Jeg kan godt lide at være i naturen, være sammen med mine venner, tegne, og så læser jeg. Jeg har lige læst bogen ”Admiring Silence”. Den handler om en mand fra Zanzibar, der flytter til England og står i dilemmaet, om han skal flytte tilbage til Zanzibar og bygge lokalsamfundet op eller blive i England.