Klimaforandringerne truer morgenkaffen

Efter frost er det nu tørke, der truer Brasiliens kaffetræer og den globale kaffeproduktion

Med 5,4 milliarder kopper kaffe er danskerne verdens fjerde mest kaffedrikkende folk i forhold til indbyggertallet.
Med 5,4 milliarder kopper kaffe er danskerne verdens fjerde mest kaffedrikkende folk i forhold til indbyggertallet. Foto: Emre/Unsplash.

Duften af kaffe, der smyger sig om næseborene, og koffeinens langsomme vej til hjernevindingerne hører til morgenritualet i millioner af hjem verden over.

2,25 milliarder kopper skylles ned i verden hver dag hjemme ved køkkenbordet, på arbejdet eller i en af de caféer, som er arvtagerne til de første kaffehuse i 1600-tallet, der gjorde kaffen til et socialt fænomen i Europa.

Med 5,4 milliarder kopper kaffe årligt er danskerne verdens fjerde mest kaffedrikkende folk i forhold til indbyggertallet.

Og selvom et glas caffe latte mange steder allerede koster omkring de 40 kroner, kan det nu blive en endnu dyrere fornøjelse. Prisen på råkaffe er i forvejen blevet næsten fordoblet over de seneste måneder, efter at de brasilianske kaffebuske i foråret blev ramt af den værste frost siden 1994. Det truer høsten hos verdens største producent af arabica, som er de fleste kaffedrikkeres – og herunder også danskernes – foretrukne kaffebønner.

Målt på antallet af sække à 60 kilogram, som er den almindelige måleenhed for råkaffe, vil årets høst blive 8 til 10 millioner sække lavere end den sædvanlige globale høst på 50-55 millioner sække, vurderer Henrik Frellsen, formand for den danske kaffebranches fælles informationskontor, Kaffeinfo.

Vi kommer dog ikke til at mangle kaffe i Danmark, beroliger han.

”Men foruden frosten i foråret er der nu risiko for tørke. Regnen kan endnu nå at komme og redde blomstringen og dermed næste års høst. Men en tørke oven på frosten vil resultere i et historisk fald i produktionen,” siger Henrik Frellsen, der også er direktør i Frellsen Kaffe.

Priserne på råkaffe er allerede steget med mere end 50 procent det seneste år. Men dårlige vejrforhold er ikke den eneste forklaring. Det er også blevet markant dyrere at transportere kaffen kloden rundt til forbrugerne på alle kontinenter.

På grund af coronanedlukningerne har eksportvarerne hobet sig op i lagerbygninger og havne verden over, samtidig med at produktionen af nye containere gik i stå.

Resultatet er kødannelse og højere priser for containertransporten, som også blev forsinket, da det store containerskib ”Ever Given” satte sig på tværs i Suez-kanalen i marts og blokerede den vigtige vandvej i næsten en uge.

Senest er en ny flaskehals i logistikken opstået efter en genopblussen af pandemien i Vietnam, som er verdens næststørste kaffeproducent. Det har udløst en ny nedlukning af havnebyen Ho Chi Minh City, hvorfra de vietnamesiske kaffebønder eksporterer deres høst af især den mere bitre robusta-kaffe.

Og kaffe er faktisk den mest handlede råvare i verden næstefter olie.

Vores morgenkaffe er derfor ikke kun det magiske bryg, der får øjnene til at stille skarpt på verden efter nattesøvnen. Den koncentrerer hele fortællingen om både globaliseringen og klimaforandringernes effekt på vores dagligdag.

For selvom regnen måske ender med at falde i Brasilien i år, er kaffetræerne blandt de afgrøder, som vil blive ramt af et mere ustabilt klima, siger Henrik Frellsen.

”Kaffetræer vokser i en højde af 1000 meter, for de skal ikke have det for varmt. Den globale opvarmning kan betyde, at den grænse rykkes højere op. Men trods højere gennemsnitstemperaturer kan der stadig være risiko for frost, hvis træerne plantes højere oppe. Ingen kaffeproducerende lande vil gå fri af klimaforandringerne, og derfor vil det mulige dyrkningsareal for kaffe i verden blive mindre,” forklarer han.

125 millioner mennesker er afhængige af kaffedyrkning i verden ifølge organisationen Fairtrade Foundation.