Klimaforsker til danskerne: Væn jer til hedebølgen

Landet er ramt af enormt høje temperaturer, der har sendt utallige danskere af sted mod strand, is og kolde drinks. I fremtiden vil vi se endnu flere af den slags ”ekstremhændelser”, siger forsker

Springvandet på Toldbod Plads i Aalborg var i går et populært sted at søge afkøling, nu da temperaturerne ifølge meteorologer flere steder nærmer sig de 32 grader. –
Springvandet på Toldbod Plads i Aalborg var i går et populært sted at søge afkøling, nu da temperaturerne ifølge meteorologer flere steder nærmer sig de 32 grader. – . Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Mens temperaturen lokalt formodes at svinge sig op på hele 33 grader i Danmark i løbet af de næste par dage, søger danskere i hobevis af sted mod afkøling.

For andet år i træk er Danmark og resten af Europa ramt af ekstremt høje temperaturer, ja, en decideret hedebølge kan komme til at skylle ind over det ganske land. Varmebølger fra Sahara og Sydeuropa har nået Skandinavien.

Og i fremtiden kan vi forvente os endnu flere af denne slags hedebølger, for CO2-udslip og klimaforandringer vil formentlig gøre disse ”ekstremhændelser” til normalen.

Kort sagt vil fremtidens vejr ændre sig drastisk, forudser Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og direktør for forskningsinstitutionen Nansen Center i Bergen i Norge.

Man skal være forsigtig med at spå om fremtiden og klimaforandringerne, men én ting garanterer forskeren: Det bliver vådere, varmere og mere ekstremt.

”Vi har selv lavet et studie i Danmark, hvor vi har analyseret antallet af kulde- og varmeekstremer siden 1874. Over tid ser vi et større antal varmeekstremer og færre kuldeekstremer,” siger Sebastian Mernild og fortsætter:

”Vi har kortere tid mellem ekstremerne end tidligere, og vi har flere af dem, når vi ser tingene i det globale perspektiv: Hedebølger, skybrud, oversvømmelser, skovbrande, varmeekstremer og så videre.”

Det er ikke bare i Danmark, det sker. I resten af Europa og længere mod syd er der ligeledes konstateret varmerekorder. Og forskere spår temperaturen til at blive historisk høj i mange lande.

Tendensen fra 2018 fortsætter altså. Sidste sommer blev kaldet ”vejrrekordernes sommer”, der var landsdækkende hedebølger, flere end 300 solskinstimer og adskillige tropenætter.

Om sommeren 2019 vil slå rekorderne fra sidste år, kan man kun gisne om.

”Men sommeren 2019 adskiller sig lidt fra både 2017 og 2018 i Danmark, for det har været intense temperaturer i kortere perioder samt mere vekslende vejr. Ligesom det lige nu i Spanien er afsindigt varmt, og det er også det, Frankrig er ramt af,” siger Sebastian Mernild.

Og generelt må vi indstille os på et vildere vejr. Er man en af de heldige danskere, der har sommerferie, kommer varme og hedebølge belejligt, og både strande og badeanstalter landet over melder om et stort antal gæster. Men selvom danskerne hygger sig i varmen, er der ikke den store grund til at glæde sig.

For nok skal man altid være påpasselig med at sige, at der er en direkte sammenhæng mellem den aktuelle hedebølge og klimaforandringerne, siger Sebastian Mernild. Men det er hævet over enhver tvivl, at det bliver varmere.

”Jeg tror, det er vigtigt, at vi bruger forsigtighedsprincippet. Det kræver klimamodelkørsler samt yderligere analyse: Kan det her relateres til global opvarmning?”

”Men som tiden er gået, er der en større sandsynlighed for, at de forandringer, vi ser, kan relateres til klimaet. Der er ingen tvivl om, at med den stigende koncentration af CO2 i atmosfæren vil det blive varmere, og vi vil få større udsving. Spørgsmålet er så, hvordan det vil ramme os i tid og rum. Det er svært at sige. Men tommelfingerreglen er, at det bliver vådere, varmere og mere ekstremt i fremtiden,” siger han.