Klimagenerationen kører mere i bil, overraskende mange er medlem af folkekirken på grund af tro, og en vikingefamilie genforenes i Danmark

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

En ung viking blev myrdet i England, men vender nu hjem til familien i Danmark. Unge kører mere i bil og mindre i bus, mens overraskende mange kommer i kirken, fordi de har en kristen tro.
En ung viking blev myrdet i England, men vender nu hjem til familien i Danmark. Unge kører mere i bil og mindre i bus, mens overraskende mange kommer i kirken, fordi de har en kristen tro. Foto: Johner Images/Johner/Ritzau Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix/ Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

I dag vågner vi til nyheden om, at det desværre ikke længere er lige så godt at bo i Europa, som det plejer at være. I hvert tilfælde ikke i kontinentets storbyer.

Det sker, efter coronanedlukningen og de medfølgende restriktioner i høj grad har rykket rundt på listen over de byer i verden, som er bedst at bo i.

Hvis du vil bo i den allerbedste by, er det nødvendigt at pakke kufferten og rejse om på den anden side af jorden. Det er nemlig Auckland i New Zealand, som er kommet særdeles vellykket igennem coronapandemien, og hvor samfundet stort set har været åbent hele vejen igennem.

Listen er resultatet af en årlig undersøgelse fra det britiske medie The Economist.

København har tidligere ligget på en solid 9. plads, men i år er den danske hovedstad røget helt ud af top ti.

De unge kæmper for klimaet, men kører mere i bil

Hvis trængsel på vejene også er noget af det, der plager indbyggerne i de europæiske storbyer, er der dårligt nyt til danskerne. For de danske unge vælger i stigende grad at tage bilen frem for at springe på cyklen eller bruge den kollektive trafik.Sådan lyder konklusionen i en ny analyse fra Dansk Industri baseret på DTU's Transportvaneundersøgelse. Det sker på trods af, at de unge er udnævnt til at være en klimavenlig generation, som går forrest i kampen for klimaet.

Analysen peger på, at udviklingen både kan skyldes dyrere billetter samt nemmere og billigere adgang til forældrenes biler, og at vi dermed som samfund er ved at skabe nye generationer, som helt fra starten af livet fravælger cykel og kollektiv trafik til fordel for bilen.

”Unge i dag har mange ting, de skal nå. Når den kollektive trafik så bliver dyrere og har færre afgange, så høster vi som samfund, som vi har sået. Især hvis der står en ledig bil i garagen,” siger Michael Svane, der er branchedirektør i Dansk Industri, til Ritzau.

Overraskende mange er medlem af folkekirken på grund af tro

I folkekirken er der også overraskende nyt i disse dage. Der er nemlig flere troende i folkekirken, end man måske lige skulle tro. Det har i hvert fald overrasket forskerne bag en ny undersøgelse fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, at 4 ud af 10 siger, at de er medlem af kirken, fordi de har en kristen tro.

Tallene kan afspejle, at det ikke længere er så kontroversielt at sige, at man har en kristen tro, som det har været tidligere. Det vurderer Henrik Reintoft Christensen, der er leder på Center for Samtidsreligion ved Aarhus Universitet i dagens Kristeligt Dagblad.

”Det er mindre tabubelagt at sige, man er troende i dag, end det var for nogle årtier siden. Det er i det hele taget en anden åbenhed over for det spirituelle, men vi kan også se, at der er færre, der aldrig går i kirke, og at der er flere, som går i kirke ved højtiderne.”

Artiklen fortsætter under annoncen