Prøv avisen

Kloge hoveder dropper provinsen

De fleste medlemmer af juristernes og økonomernes fagforbund, DJØF, vil hellere arbejde i udlandet end i provisen uden for de store byer.

Heller Kina end Sønderjylland. Det er holdningen hos danske økonomer og jurister, viser undersøgelse

De fleste medlemmer af juristernes og økonomernes fagforbund, DJØF, vil hellere arbejde i udlandet end i provisen uden for de store byer.

Alle andre områder end København og Nordsjælland er således mindre populære for djøf'erne end eksempelvis England, USA og Kina.

Det viser en rundspørge blandt 1.135 medlemmer af fagforeningen, skriver Avisen.dk

LÆS OGSÅ:Ingen frivillige, ingen udkantskultur

Det billede genkender erhvervschef i Thisted Kommune, Flemming Toftdahl-Olesen overfor Avisen.dk.

- Det er svært at trække højtuddannede til området. Ikke kun djøf'ere, men akademikere generelt. Det er et problem, fordi vi har brug for dem, blandt andet i den offentlige administration, siger Flemming Toftdahl-Olesen.

Han fortæller om en gruppe arbejdsløse akademikere fra Aalborg, der besøgte Oticon, der producerer høreapparater. Alle fik at vide, at hvis de søgte hos Oticon, ville de være ret sikre på et job.

- Men der var ingen, der søgte. Hellere ledig i Aalborg end i job i Thisted, siger han.

Lektor Klaus Lindegaard, der har forsket i arbejdskraftens mobilitet ved Syddansk Universitet, kalder den ringe mobilitet for 'beskæmmende.'

- Det er med til at forstærke den udtømning af udkantsområderne, der allerede er i gang. Djøf'erne må længere ud på landet, siger Klaus Lindegaard til Avisen.dk.

Han henviser til, at det i mange udkantskommuner er svært at rekruttere højtuddannet arbejdskraft. Det betyder blandt andet, at kommunerne går glip af de skatteindtægter, der er forbundet med højtuddannet arbejdskraft.

Arbejdsmarkedspolitisk chef i DJØF, Lars Munck, afviser, at medlemmerne ikke vil arbejde i provinsen, men erkender dog, at der findes en del fordomme om provinsen blandt DJØF-medlemmerne.

- Der kan være fordomme om, at der ikke er jobs i provinsen, eller at det er et kedeligt sted at bo. Men der er faktisk jobs at komme efter, og der er store økonomiske fordele ved at bosætte sig udenfor de store byer, siger han til Avisen.dk.

Lars Munck påpeger desuden, at Djøf'erne har gode muligheder for at gøre lynkarriere, hvis de er villige til at tage arbejde i provinsen.