Knap hver fjerde julehjælp-ansøger gør det for første gang

23 procent af de familier, der har søgt julehjælp hos Dansk Folkehjælp, har aldrig gjort det før.

Inflationen har presset danskernes husholdningsbudgetter i bund, og det mærker man også hos Dansk Folkehjælp, der nu har lukket for ansøgninger om julehjælp.

I alt 18.796 familier bestående af en enlig forsørger på overførselsindkomst med et eller flere hjemmeboende børn har lagt billet ind på julehjælpen. Det er knap 2000 flere end sidste år.

Men lige så markant er det, at 23 procent af ansøgerne aldrig tidligere har ansøgt om julehjælp.

- Vi spørger ikke folk om, hvorfor de søger om julehjælpen, men vi har en klar formodning om, at det skyldes inflationen.

- Man får ikke lige så meget i supermarkedet for de samme penge, og samtidig er rådighedsbeløbet skrumpet for de fleste.

- Det skaber en desperation for, hvordan man skal komme igennem højtiden, siger Peder Thorning, der er konstitueret generalsekretær.

Hos Dansk Folkehjælp består julehjælpen af en købmandskurv eller et gavekort til et supermarked til en værdi af 800 kroner samt et gavekort på 1000 kroner til køb af julegaver til børnene.

Sidste år uddelte indsamlede Dansk Folkehjælp mere end 20 millioner kroner, der rakte til 12.632 julepakker.

Spørgsmålet er, om det aktuelle inflationspres også vil gå ud over dette års indsamlingsresultat, så der bliver færre penge at dele ud af. Peder Thorning er dog optimist.

- Vi har heldigvis allerede fået tilsagn om større beløb fra en række fonde og fra Socialstyrelsen.

- Hvordan det ser ud med erhvervslivet, hvor man formentlig også mærker en vis afmatning, må vi afvente og se. Og på samme måde ved vi først i midten af december, når indsamlingen blandt private slutter, hvordan det påvirker vores muligheder for at hjælpe, siger den konstituerede generalsekretær.

/ritzau/