Københavns Universitet frifinder Marianne Stidsen efter anklager om plagiat

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Marianne Stidsen blev i 2020 centrum for Det Danske Akademis konflikt, da flere medlemmer trak sig på grund af hendes udtalelser. Året efter forlod hun Københavns Universitet.
Marianne Stidsen blev i 2020 centrum for Det Danske Akademis konflikt, da flere medlemmer trak sig på grund af hendes udtalelser. Året efter forlod hun Københavns Universitet. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Velkommen til onsdagens Morgensamling, som i høj grad kommer til at kredse om Christiansborg, hvor valgkampen brager videre.

Vi starter imidlertid med at slå et smut forbi Københavns Universitet, hvor der er nyt i sagen om det omdiskuterede medlem af Det Danske Akademi, Marianne Stidsen.

Debattøren og litteraturhistorikeren, som sidste år så sig nødsaget til at forlade Københavns Universitet efter anklager om plagiat, er nemlig blevet frifundet af universitetets praksisudvalg. Det skriver Uniavisen.

Anklagerne gik på, at Marianne Stidsen havde plagieret store dele af to af sine værker – blandt andet skulle hun have lånt lange passager fra leksikonet Den Store Danske.

Men Marianne Stidsen holdt fast i, at hun blot "parafraserede", og en måned efter at anklagerne så dagens lys, valgte hun at forlade universitetet efter 25 år. Sagen var ikke "den intellektuelle debat værdig", sagde hun dengang til Information.

Mistilliden breder sig

Vi vender som lovet tilbage til den politiske arena, hvor der er dårligt nyt at hente for de danske magthavere.

Det danske samfund har længe udmærket sig på vores høje grad af tillid. Men fundamentet er begyndt at knirke.

Det ses især i den nuværende valgkamp, hvor rekordmange vælgere indikerer, at de vil stemme på noget andet end ved sidste valg. Mange er i tvivl, og for nogle har det rod i en vrede over det etablerede politiske system.

De mange kriser, som for tiden ophober sig, er en af de direkte årsager til den øgede mistillid, lyder eksperternes vurdering i dagens avis.

Tørklædedebat splitter blå blok

Selvom det var med tydelige intentioner om at vise en samlet blå blok, har den borgerlige oppositions pressemøde i går formiddags næppe gjort noget godt for danskernes tillid til politikerne.

På pressemødet præsenterede de seks formænd deres plan for at styrke borgernes frie valg i kommunerne. Men det var retten til særligt ét frit valg, som endte med at løbe med opmærksomheden, da Jakob Ellemann-Jensen (V) svarede ja til et spørgsmål om, hvorvidt ældre skal kunne fravælge en muslimsk hjemmehjælper med tørklæde.

Udtalelsen kom under heftig kritik, og blot få timer efter endte Jakob Ellemann-Jensen med at sluge sine ord i et skriftligt svar til Ritzau. Men det er hverken Morten Messerschmidt (DF) eller Pernille Vermund (NB) tilfredse med, siger de til Politiken.

Jakob Ellemann-Jensen er ikke den første politiker, som må erfare, at det kan være svært at finde et ståsted i tørklædedebatten.

Foto: Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Alle har ret til en præst

Det er ikke kun på plejehjemmene, at de borgerlige partier vil give borgerne flere rettigheder. Fremover bør det nemlig være muligt at få fat i en præst i alle døgnets timer. Det mener Venstre og De Konservative ifølge Kristeligt Dagblads værdipolitiske undersøgelse, som du kan teste dig selv i her.

Debatten om adgangen til præster så dagens lys denne sommer, da det kom frem, at en sygeplejerske på Rigshospitalet ikke kunne få fat i en hospitalspræst, da hun akut stod og manglede en til en døende patients nødvielse.

Et sådant scenarie er ikke acceptabelt, lyder det fra Venstres kirkeordfører, Louise Schack Elholm, i dagens avis. Men ikke alle partier er lige overbeviste. Blandt andre mener Karsten Hønge fra SF, at det er en diskussion, som de enkelte menighedsråd og præster selv må tage.

Ingen enkelt årsag til skyderi i Fields

Det er ikke muligt at pege på én konkret årsag, som kan forklare, hvad der fik en 22-årig mand med psykiatriske problemer til at skyde og dræbe flere personer i shoppingcenteret Fields denne sommer.

Det konkluderede en særlig taskforce, som er blevet etableret for at undersøge forløbet, ved et pressemøde i går. Det blev dog ikke afvist, at Region Hovedstadens Psykiatri kan bære en del af ansvaret for hændelsen. Samtidig blev det pointeret, at der er plads til forbedringer i det psykiatriske system.

Taskforcen præsenterede ved pressemødet seks konkrete anbefalinger. Blandt andet skal mulighederne for målrettet behandling forbedres, lød det.

Manglede Jesus en god spindoktor?

Dagens morgensamling slutter langt fra dansk politik på den anden side af Atlanten, hvor en bemærkelsesværdig reklamekampagne skal "rette op" på en meget omtalt mands omdømme.

Med et budget på 100 millioner dollars skal kampagnen "He Gets Us" (Han forstår os) hjælpe amerikanere med at forstå Jesus og hans ord, som ifølge kampagnens ophavsmænd er blevet fordrejet af følgere, der gennem tiden har misforstået hans budskab.

Misforståelser, som altså fortsat ligger til hindring for kristendommens udbredelse. Det skriver Religion News Service.

Kampagnen, som er finansieret af en kristen fond med base i Kansas, byder foruden en række forskellige reklamefremstød på en hjemmeside, hvor folk kan få gratis gaver, hvis de "tilgiver nogen" eller "byder en fremmed velkommen".

Den opfordring, er hermed givet videre.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.