Kommentator: Mette F. var nødt til skære EL fra forhandlinger

For at komme tættere på en ny regering måtte Mette Frederiksen (S) droppe venstrefløjen, mener kommentator.

Mette Frederiksen (S) har onsdag meldt ud, at regeringsforhandlingerne fortsætter med færre partier. Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige er ikke længere med.
Mette Frederiksen (S) har onsdag meldt ud, at regeringsforhandlingerne fortsætter med færre partier. Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige er ikke længere med. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Efter tre uger med indledende forhandlinger om en ny regering har fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) besluttet, at det tidligere støtteparti Enhedslisten og Alternativet skulle sies fra.

Det kunne ikke være anderledes, mener politisk kommentator Noa Redington.

- For at lave et reelt gearskift i forhandlingerne var Mette Frederiksen nødt til at skære Enhedslisten og Alternativet fra.

- Det kan slet ikke lade sig gøre, at Enhedslisten skulle være parlamentarisk grundlag for en regering, hvor Venstre er med, siger Noa Redington.

Mette Frederiksen sagde onsdag på et kort pressemøde, at de kommende forhandlinger vil være mellem Socialdemokratiet og syv andre partier. Her nævnte S-lederen ikke Nye Borgerlige, som dermed også er ude af forhandlingerne.

Det overrasker ikke Noa Redington.

- Nye Borgerlige har aldrig for alvor været i spil, og mon ikke også LA og DF på et tidspunkt bliver rystet ned fra træet, siger han med henvisning til Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

- Men indtil videre ser det bedre ud at beholde dem. Jo flere partier, der deltager i de her forhandlinger, jo bedre ser det ud, siger den politiske kommentator.

At forhandlingerne er gået ind i en ny fase, betyder dog ikke, at der venter en ny regering lige om hjørnet.

Der vil gå i hvert fald et par uger endnu, bebudede Mette Frederiksen under pressemødet.

Og så skal man forvente, at der i den kommende tid vil blive mere stille fra de partier, der fortsat forhandler, lyder det fra Noa Redington.

- Det hele vil blive mindre transparent. Det er heller ikke sikkert, at pressen bliver inviteret på samme måde. Det har den været, fordi der har været en selvstændig pointe i, at alle skulle se, at statsministeren afsøgte alle muligheder.

- Nu kalder hun det realitetsforhandlinger, og så er det ikke sikkert, at man får noget at vide om alle de møder, der foregår, siger Noa Redington.

Partierne, der fortsat skal mødes med Socialdemokratiet, er Venstre, Moderaterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

Danmarksdemokraterne har tidligere forladt forhandlingerne.

/ritzau/