Kommentator: Nye Borgerlige står i en livsfarlig krise

Erik Holstein mener, at Pernille Vermunds snarlige formandsfarvel og folketingsmedlemmers exit kan blive dyrt.

Pernille Vermund stopper om få uger som formand for Nye Borgerlige, der på under tre måneder har mistet to af seks folketingsmedlemmer.
Pernille Vermund stopper om få uger som formand for Nye Borgerlige, der på under tre måneder har mistet to af seks folketingsmedlemmer. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Det går op og ned i showbiz. Og i dén grad også i dansk politik. Men lige nu går det så meget ned ad bakke for Nye Borgerlige, at det er mest sandsynligt, at partiet ikke klarer spærregrænsen ved næste folketingsvalg.

Sådan lyder vurderingen fra Erik Holstein, politisk kommentator hos Altinget, efter at folketingsmedlem Mikkel Bjørn tirsdag har forladt Nye Borgerlige for at melde sig ind i Dansk Folkeparti.

- Nye Borgerlige står i en fuldstændig livsfarlig krise. I forvejen var de presset, fordi konkurrencesituationen var meget slem for dem.

- Danmarksdemokraterne fik et rigtig godt valg, og Dansk Folkeparti overlevede, og nu er Morten Messerschmidt (DF-formand, red.) blevet frikendt i sagen om EU-svindel. Så konkurrenterne begynder at stå rigtig godt.

- I en situation, hvor Pernille Vermund går af som leder, og det første, der sker, inden den nye leder er trådt til, er, at endnu et folketingsmedlem forsvinder, det er altså noget, der kan betyde, at det simpelthen er slut med Nye Borgerlige ved næste valg.

- Det vil jeg faktisk anse for at være det mest sandsynlige, siger Erik Holstein.

Nye Borgerlige opnåede seks mandater ved folketingsvalget 1. november sidste år.

Allerede få dage efter valget forlod Mette Thiesen partiet efter intern ballade, og med Mikkel Bjørns afgang er partiet altså nede på fire folketingsmedlemmer.

Erik Holstein vil ikke fuldstændig afskrive, at stemmeslugeren Lars Boje Mathiesen, som indtil nu er eneste kandidat til at tage over efter Pernille Vermund som formand, kan trække Nye Borgerlige over spærregrænsen på to procent ved næste folketingsvalg.

Han peger på, at Lars Boje Mathiesen appellerer til et meget liberalistisk vælgersegment.

- Hvis han kan samle nok stemmer i den gruppe, er det da muligt, at han med det yderste af neglene kan få vippet partiet op på to procent. Men jeg tvivler altså.

- Det, der først og fremmest har drevet Nye Borgerlige indtil videre, har været dels Pernille Vermund og hendes karisma, og så den meget stramme og bastante udlændingepolitik. Det var det, der bragte partiet i Folketinget i første omgang, siger Erik Holstein.

Den politiske kommentator ser det som et stort problem for Nye Borgerlige, at Pernille Vermund nu først stopper som formand og dernæst helt i Folketinget ved næste valg, og at partiet med Mikkel Bjørns farvel nu mister endnu en nationalkonservativ stemme.

- Lars Boje har kunnet appellere til ét segment, og Vermund har kunnet appellere til et andet segment. Men nu ryger det ene segment mere eller mindre.

- Hvis Vermund får en meget mindre fremtrædende rolle nu, og stort set hele den nationalkonservative gruppe forlader partiet, så er der kun det ret smalle segment tilbage og de meget liberalistiske vælgere.

- Det er næppe nok til at holde dem i live. Under alle omstændigheder ville det være svært for dem, når Vermund gik, men det her er næsten umulige odds, siger Erik Holstein.

Nye Borgerlige skal 7. februar vælge formand ved en ekstraordinær generalforsamling.

/ritzau/