Kommunalpolitiker vil afkriminalisere hårde stoffer: Vi skal ikke se på stofbrugere som kriminelle

Politisk flertal vil afkriminalisere hårde stoffer i København. Forslagets ophavskvinde, Katrine Kildgaard (R), er "optimistisk" med hensyn til at få vedtaget tiltaget nationalt

Kommunalpolitiker vil afkriminalisere hårde stoffer: Vi skal ikke se på stofbrugere som kriminelle
Foto: Flemming Vadskær og Flemming Leitrup.

Hårde stoffer skal på forsøgsbasis afkriminaliseres i København. Det mener et politisk flertal i kommunens borgerrepræsentation. Med en afkriminalisering vil det stadigvæk være ulovligt at sælge stoffer, men det vil være lovligt at besidde små mængder til eget forbrug.

Katrine Kildgaard, du er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Radikale Venstre, og det er dig, der har fremført forslaget om at afkriminalisere hårde stoffer. Hvorfor har du gjort det?

For at bane vejen for, at vi ændrer synet på stofbrugere. De skal ikke ses som kriminelle, men derimod som nogen, der har brug for hjælp. Det er for dårligt, at vi længe har accepteret, at mellem 200 og 300 mennesker hvert år dør af en overdosis. I blandt andet Portugal, der har afkriminaliseret hårde stoffer, kan vi se, at tiltaget har nedbragt både antallet af stofbrugere og dødsfald forårsaget af en overdosis. 

Er du enig i, at landets love er med til at påvirke vores adfærd og opfattelse af, hvad der er rigtigt og forkert? 

Det gør loven i en vis grad. Og så alligevel ikke. For som det er nu, stopper folk ikke med at tage stoffer, selvom det er ulovligt. Vi ser flere og flere, der prøver stoffer, selvom det er ulovligt. På den måde har loven ikke en præventiv effekt. 

Men antallet af folk, der tager stoffer, kunne vel være endnu højere, hvis hårde stoffer var lovlige?

Der er kommet færre stofbrugere de steder, man har afkriminaliseret hårde stoffer. Derfor føler jeg, at jeg har sikker grund under fødderne med det her forslag. Der har været en lille stigning lige efter afkriminaliseringen, men bagefter er antallet kun faldet. Erfaringen viser, at man i højere grad får taget misbruget i opløbet, når stofbrugerne ved, de kan få hjælp og ikke stemples som kriminelle.

Men er det ikke et farligt signal at sende til blandt andet de unge, at hårde stoffer ikke er ulovlige?

Det synes jeg faktisk ikke. For signalet er, at vi ikke ser dig som kriminel, bare fordi du tager stoffer. Men at vi derimod ser dig som en, der kunne have brug for hjælp. Jeg tror, der er meget få, der går og drømmer om at være afhængig af stoffer. De fleste bruger det som en form for selvmedicinering, fordi de ikke kan se en anden udvej.

Hvem kommer til at sælge de hårde, lovlige stoffer?

Lige nu ordinerer vi eksempelvis heroin i lægelig behandling, og det vil vi blive ved med. Men jeg forestiller mig ikke, vi skal have kommunale butikker fyldt med stoffer. Så kriminelle vil fortsat sælge stoffer, men med en afkriminalisering vil det stadigvæk være ulovligt at sælge. I stedet for at give bøder til folk, der har stoffer på sig til eget forbrug, så vil man udelukkende gå efter bagmændene.

Du vil gerne have rullet tiltaget ud nationalt. Tror du, at det er realistisk?

Jeg er optimistisk. Jeg blev glad, da statsministeren i sin nytårstale satte fokus på samfundets mest udsatte. Jeg tænker, at når Mette Frederiksen (S) siger sådan i sin nytårstale, så er hun også klar til at sætte handling bag ordene. Desuden har Moderaterne slået sig op på at ville afkriminalisere hårde stoffer. Så jeg håber, at Moderaterne kan overbevise de andre regeringspartier.

Har du selv prøvet at tage stoffer?

Nej. Jeg har prøvet at være meget deprimeret, og derfor kan jeg godt frygte, hvordan stoffer ville påvirke min hjernen, og om det ville gøre mig deprimeret igen. Men da jeg var meget syg, havde jeg også lyst til at gøre noget for at slippe væk. Derfor kan jeg godt forstå, hvorfor man kan føle, at alkohol og stoffer er løsningen. Jeg tror, vi har et kæmpe mørketal af folk, der ikke får hjælp af psykiatrien og derfor begynder at tage stoffer.