Prøv avisen

Kommunalvalget interesserer ikke danskerne

Selvom den lokale politik berører hverdagen på en måde, der ofte er langt mere konkret og mærkbar end landspolitikken, er den for en stor del af befolkningen uinteressant. Foto: Martin Bubandt/ritzau

Kendskabet og interessen for kommunalpolitik er lav hos danskerne. Der ligger en åbenlys opgave for borgmestre og byrådsmedlemmer, siger iagttagere

Mens der på Christiansborg diskuteres forsvarsforlig, finanslov og fleksjobreform, er der i byrådene anderledes nære sager at forholde sig til. Her drøfter man ofte byernes idrætstilbud, antallet af lærere i skolerne og pædagoger i de lokale børnehaver eller noget så simpelt som en ny busrute.

Men selvom den lokale politik berører hverdagen på en måde, der ofte er langt mere konkret og mærkbar end landspolitikken, er den for en stor del af befolkningen uinteressant. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for Kristeligt Dagblad, hvor næsten halvdelen af respondenterne svarer, at de i mindre grad eller slet ikke følger med i, hvad der sker i byrådet.

Synligheden af politikerne er for svag, mener Jacob Torfing, der er professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, RUC.

”Kommunen er enormt synlig for borgerne, men det matches ikke på nogle måder af kommunalbestyrelserne. Vi har et problem med nærdemokratiet, hvis vi vælger politikere som det meste af valgperioden er ret usynlige for borgerne, der ikke oplever politisk lederskab,” siger han.

Der kan åbenlyst gøres mere fra kommunalt hold, mener også Roger Buch, forskningschef hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Kommunalpolitikken viser sig ifølge ham meget tydeligere i danskernes hverdag, end landspolitikken gør.

”Vejene, ældreplejen, strømmen i vores hjem og arbejdspladser, miljøpolitik, kloakering og meget mere kommer fra kommunen, og det er jo det, borgerne i virkeligheden overser eller ikke tænker over,” siger Roger Buch.